Японската икономика отбеляза растеж

Японската икономика нарасна с най-бързите си темпове от повече от две години между юли и септември, когато правителствените стимулиращи програми доведоха до увеличаване на потребителските разходи.
Министърът на търговията Масаюки Наошима случайно разкри тази информация, докато изнасяше реч, почти един час преди нейното официално оповестяване, за което той бе сурово порицан.
През третото тримесечие икономиката на Япония нарасна с 1,2% в сравнение с предходните три месеца, което е по-добър резултат от САЩ и Европа.
Анализаторите обаче предвиждат, че този темп на растеж няма да продължи.
Шиндзо Маеда, ръководител на най-голямата козметична компания в Япония Shiseido, повтори опасенията на правителството относно растежа.
Той заяви: „Вътрешният пазар продължава да се развива в предизвикателна среда. БВП на Япония се е увеличил в сравнение с предходното тримесечие. Така че, можем да кажем, че икономическата ситуация се стабилизира, но аз не мисля, че потребителското настроение се е подобрило.”
Добрите данни за БВП не успяха да прикрият признаците на слабост в домакинското потребление и промишленото производство. Износът на Япония е стабилен, но правителството планира по-нататъшни мерки за стимулиране.

Euronews

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *