Японската икономика отслабва

Икономическите резултати са разочароващи именно те накараха японската централна банка да обмисли възможността за допълнителни стимули, които да подкрепят забавящата се икономика в страната на изгряващото слънце.

Правителството в Токио съобщи, че третата по големина световна икономика през второто тримесечие е регистрирала спад с 0,3 на сто, а не 0,4 на сто, както първоначално беше преценено, докато анализаторите прогнозираха спад от 0,5 на сто.

Най-новите данни за брутния вътрешен продукт представляват още едно предизвикателство за премиера Шиндзо Абе, чиято програма за насърчаване на икономиката и инфлацията, известна като Абеномикс се натъкна на множество препятствия, включително и хронично слабото вътрешно потребление както и забавянето на китайската икономика, което оказа влияние върху износа.

Управителят на централната банка на Япония, Харухико Курода заяви, че банката ще разгледа увеличаването на рекордната схема за закупуване на ценни облигации на стойност 80 милиарда йени, т.е. 640 милиарда долара годишно, по подобна схема провеждана от централната банка на САЩ, ако ниските цени на петрола задържат инфлацията в Япония близо нулево ниво.

През първото тримесечие Япония регистрира икономически ръст от 1,1 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *