Японската централна банка може да започне изкупуване на банкови дългове

Централната банка на Япония обмисля варианти да започне изкупуване на банкови задължения с цел насърчаване на кредитирането и подпомагане на финансовите институции за подобряване на оценъчните им коефициенти и покриване на изискванията за капиталова адекватност.
Подобен ход би могъл да помогне на банките да неутрализират загубите от отписвания на активи и да повиши капиталите им, съобщава японският вестник Nikkei Newswire. Според вестника, който не посочва своите източници, окончателен вариант на подобен план може да бъде приет в рамките на месец.
Утре в Япония стартира двудневната среща на ръководителите на централната банка, като становище от събитието се очаква в края на заседанието. До момента няма окончателно решение дали ще се стигне до изкупуване на подчинен банков дълг, завява пресаташето на централната банка Хитоши Ивабучи.
Като правило японските банки имат големи експозиции в акции, което ги прави силно уязвими от спада на основния борсов индекс Nikkei 225 с 38 на сто за последната година. Загубите от понижението на цените на акциите е направило трудно покриването на изискванията за капиталова адекватност.
Плановете за закупуване на подчинен дълг идват на дневен ред, след като мерките на правителството и централната банка за подпомагане на финансовия сектор не са проработили.
Подчиненият дълг е важен елемент от банковите баланси, тъй като осигурява на инвеститорите по-висока доходност от обикновените облигации. Причината за това е по-високият риск, който крие той, поради факта, че облигационерите се ползват с предимство в случай на банкрут.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *