Японските компании съкращават своите инвестиции

Японските компании се съкратили своите капиталови разходи с най-силното темпо за последните пет десетилетия. Рязкото свиване на световната търговия доведе до рекорден годишен спад на корпоративните печалби от 69%, в резултат на което фирмите са били принудени да ограничат значително своите инвестиционни разходи.
Инвестициите в имущество и оборудване се свиват с 25% на годишна база за периода януари – март. Това е най-силното темпо на спад за последните 54 години, откакто показателят се изчислява от финансовото министерство на Япония. Пазарните анализатори очакваха дори по-силен спад от 26,5% на годишна база.
През последното тримесечие на 2008 г. капиталовите разходи на фирмите отчетоха годишен спад от 17,3 на сто.
Експортно ориентираната икономика на Япония бе сред най-силно пострадалите от икономическата криза. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с рекордните 15% на годишна база през първото тримесечие на 2009 г. и с 4% в сравнение с последните три месеца на 2008 г.
Икономистите очакват лек ръст на брутния вътрешен продукт през текущото и следващото тримесечие, в случай че световната търговия започне да се възстановява.
Японската йена губи 0,2% от стойността си спрямо щатския долар днес. Към 10:55 ч. българско време един долар се разменя срещу 96,19 японски йени.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *