Японските магнати станали още по-богати

Въпреки кризата общото състояние на 40-те най-богати хора в Япония през 2009 година е нараснало със 17,5 милиарда долара до 87 милиарда долара, съобщи американското списание „Форбс“, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Две трети от това богатство е собственост на четиримата най-състоятелни японци. Втора поредна година най-богатият японец е изключително успешният бизнесмен Тадаши Янаи, президент на компанията Фаст ритейлър (Fast Retailer), която е мажоритарен акционер на бързо разрастващата се по цял свят верига от магазини за облекло Юникло (Uniqlo). Състоянието на Янаи се оценява от „Форбс“ на 9,2 милиарда долара и през миналата година то се е увеличило с над 3 милиарда долара, пише БТА.
На второ място в списъка на най-богатите японци е Нобутада Садзи, президент на компанията за производство на алкохолни и безалкохолни напитки Сантори (Santory). Садзи на практика е удвоил състоянието си през миналата година, което вече е 8,6 милиарда долара.
Сантори води преговори за сливане с най-големия си конкурент – корпорацията Кирин (Kirin). Ако сделката стане факт, както и се очаква, ще бъде създадена най-голямата в Азия корпорация за производство на напитки от целия спектър – от бира и лимонада – до уиски и вино.
На трето място „Форбс“ класира Акира Мори, който от бизнеса с недвижими имоти е спечелил през 2009 година 6,1 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *