Японци създадоха „умна“ маска, която превежда на 8 езика

Тъй като покриването на лицето се превръща в норма на фона на пандемията от коронавирус, японският стартъп Donut Robotics разработи свързана с интернет „интелигентна маска“, която може да предава съобщения и да превежда от японски на осем други езика, пише Reuters.

Снимка: Donut Robotics

Бялата пластмасова „c-mask“ се свързва чрез Bluetooth към приложение за смартфон и таблет, което може да првръща реч в текстови съобщения, да извършва обаждания или да усилва гласа на носителя на маската, информира economic.bg.

„Години наред разработвахме робот и използвахме тази технология, за да създадем продукт, който отговаря на начина, по който коронавирусът промени обществото“, каза Таисуке Оно, изпълнителен директор на Donut Robotics.

Инженерите на Donut Robotics измислили идеята за маската, докато търсели продукт, който да помогне на компанията да оцелее в пандемията. Когато коронавирусът ударил, компанията тъкмо била сключила договор за доставка на роботи, които да работят като гидове и преводачи на летище „Токио Ханеда“. Но този продукт е изправен пред много несигурно бъдеще заради срива на въздушните пътувания.

Oszaka (大阪市) látnivalói – Inter Japán Magazin

Първите 5000 умни маски на Donut Robotics ще бъдат доставени на купувачи в Япония от началото на септември, като Оно иска да продава и в Китай, САЩ и Европа. Има силен интерес, каза той.

С цена от около 40 долара за маска, Donut Robotics се стреми към масовия пазар. Една от целите е компанията да генерира приходи от абонаментни услуги, предлагани чрез приложение, което потребителите ще изтеглят.

Japánspecialista - Oszaka

Donut Robotics изградили прототип на маската в рамките само на месец, като адаптирали софтуера за превод, разработен за робота на компанията. Дизайнът на маската е създаден от един от инженерите на компанията – Шунсуке Фуджибаяши, който преди четири години го е правил за студентски проект за тълкуване на речта чрез картографиране на мускулите на лицето.

Сравнение цен и стоимости жизни в Осаке, Япония и в Нара, Япония ...

Оно е набрал 28 милиона йени (260 000 долара) за развитие на проекта, като продал акции на Donut Robotics чрез японския сайт за групово финансиране Fundinin.

„Вдигнахме първоначалната си цел от 7 милиона йени в рамките на три минути и спряхме след 37 минути, когато достигнахме 28 милиона йени“, каза той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *