1000 лв. глоба за незаконни елхи

1000 лв. глоба за незаконна търговия с елхи предвиждат от Министерството на земеделието и храните.
Тази глоба е сериозна и би трябвало да респектира търговците, твърди Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните, който заедно със служители на ведомството провери столичния пазар „Ситняково“, съобщи БТА.
Изсичаните по Коледа елхи преди са достигали и до 100 000, тази година вероятно ще останат около 35-40 000 дръвчета, каза Костов. Ако има незаконна сеч, това вероятно ще стане непосредствено преди празниците, за масова сеч засега няма информация, обясни заместник-министърът.
По думите му елхите са евтини и достъпни за всички, за да представляват голям комерсиален интерес. Ако на пазара има елха на цена под 4 лева, с произход от държавния горски фонд, вероятно тя е спекулативна.
Елхите ни са от 7-8 лева до 15-16, обясни търговка. Цената се определя не само от височината на дръвчето, но и от това колко е кичесто и красиво. Елхи сега се купуват определено по-малко, обясни тя по повод икономическата криза. По думите й неизрядни търговци идват на пазара непосредствено преди Коледа.
Най-предпочитани са сребристите ели, които на височина между 1 и 2 метра са около 15-18 лева. Декоративните испански ели от над 3 метра струват около 45 лева с поставката, каза той. Живите елхи в саксии са с около 8-10 лева по-скъпи от отрязаните заради по-големите разходи за тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *