1072 фалшиви банкноти са задържани през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2014 г. в Националния център за анализ (НЦА) на Българската народна банка (БНБ) са регистрирани и задържани общо 1072 броя неистински български банкноти, циркулирали в паричното обращение. Това става ясно от статистиката на централната банка.

Задържаните фалшиви банкноти през първото тримесечие на тази година са с 326 бр. повече спрямо задържаните през четвъртото тримесечие на 2013 г. Относителният дял на задържаните през първото тримесечие неистински банкноти спрямо общия брой на банкнотите в обращение към края на март 2014 г. е 0.000326%.

Според данните измамниците все повече се ориентират към фалшифициране на десетолевки вместо на двайсетолевки, каквато беше тенденцията през последните години. Близо 50% от заловените фалшиви пари през първото тримесечие на т.г. са от 10 лева. Дяловете на заловените неистински банкноти с номинал 20 лв. и 50 лв. са съответно 32% и 12%.

За три месеца БНБ е отделила от обращение 19 милиона броя негодни за употреба банкноти. Най-много са с купюра от 20 лв. Сравнително високи са и дяловете на проблемните пари с номинал 2 лв. и 10 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *