Основни понятия за ICO

 

ICO или Initial Coin Offering (първоначално предлагане на койни) и е привлякло само до момента около 1.3 млрд. долара за старт-ъпи, базирани на блокчейн. Каква е същността на този уникален феномен?

Основите на  ICO

IСO много прилича на IPO.

При IPO една частна компания предлага на публиката за закупи акции, досега собственост на частни акционери. В началото, тези акции са обикновено доста евтини, но ако компанията настина направи нещо голямо, цената на акциите може да излети нагоре драстично.

Какво ще се случи, ако приложим същата концепция в среда, базирана на блокчейн? Така възникнала идеята за ICO. ICO са подобни на IPO, но с три основни разлики.

Първо, ICO е децентрализирано, без основна централна институция. Второ, при ICO липсва обичайната бюрокрация и документи, свързани с повечето IPO. И последно, те не са регулирани, докато IPO са винаги свързани с тежък регулативен режим.

При IPO, инвеститорите получават акции в замяна на инвестицията си. Какво ще даде една блокчейн компания на инвеститорите? Блокчейн еквивалента на акция е „токен“.

Какво е Tokeн?

ICO е смесица от IPO и крауд-продажба. Когато се интересувате от определен проект, използващ блокчейн, вие можете да получите достъп до него, като изпратите някакви пари на екипа от разработчици, като заплащането става обикновено с Bitcoin или Ethereum, и да получите определено количество токени в замяна.

Tokeните започнаха да придобиват популярност с откриването на Ethereum. Има две основни категории токени:

  • Потребителски токени.
  • Работни токени.

Потребителски токени: Те служат като валута в тяхната среда, и могат да се обменят за други токени или за пари. Ether е добър пример за потребителски токен. Накратко, потребителския токен е валута.

Работни токени: Не всички токени са валути. Някои от тях могат да ви дадат определени права в тяхната среда.Например, ако имате DAO токен, тогава имате право да гласувате дали определена децентрализирана апликация може да бъде финансирана от DAO или не.

Как се прави токен?

Правенето на токен е доста просто. Най-лесният познат начин е да отидете в Token Factory.Попълвате полетата и си избирате символ.

Ако предпочитате да кодирате сами своите токени, съществува и такава възможност. Ако правите апликация в  Ethereum, можете да използватеhttps://blockgeeks.com/guides/dapps-the-decentralized-future/  solidity code за да създадете свой собствен токен контракт.

Ethereum, като всички криптовалутиhttps://blockgeeks.com/guides/cryptocurrency-game-theory/, е отворен регистър. Така че, всички токени, направени на Ethereum контракт, ще бъдат видими за всички.

Когато всички токени са създадени, цята сума отива в създателя на договора, който след това може да изпраща токени към всеки, който иска да подпомогне проекта с ETH.

Как работи ICO?

 

За последните 12 месеца ICO са привлякли над $600 милиона, в сравнение с $140.30 милиона от утвърдените фондове за рисков капитал. Това е невероятно и има нещо привличащо в цялата идея.

Точната процедура за ICO може да се раздели на следните стъпки

Първо, разработчиците обявяват тяхното намерение да осъществят проекта, за да предизвикат оживление и интерес към него. Този е тап е много важен, защото първите впечатления са всичко.

После, разработчиците създават „бяла книга“. Това е документ, който описва проекта и специфичните му черти, и прави идеята интересна за потенциалните инвеститори. Това прилича на маркетингов материал, но се пише в академичен стил, и трябва да покаже на инвеститорите потенциала на проекта и неговите характеристики.

След това, тази бяла книга се разпраща до известни членове на блокчейн обществото, за да получи тяхната подкрепа. Това е много важно, защото ще придаде достоверност на проекта, необходима за неговото продължаване.

Сега, те трябва да създадат токени, които за заменят срещу Bitcoin или ETH при продажбата им. Девелопърите трябва решат колко да са токените като брой, и за колко ще ги продават. Обикновено, цената на токените е ниска в началото на ICO.Ограничението на броя токени автоматично увеличава търсенето им.

Заедно с ограниченията за токените, разработчиците трябва да решат колко време ще продължи ICO. Избора на време и продължителност е от критична важност, а също и това какво максимално количество пари те искат да наберат.

След като всичко това е решено, разработчиците избират платформа, където да рекламират своето ICO. Преди беше трудно, тъй като разработчиците трябваше да привличат заинтересованите инвеститори към своите сайтове за повече информация за ICO. Но в момента съществуват много сайтове, които предлагат платформи за това. Някои от най-добрите са:

След като ICO вече е рекламирано, разработчиците могат реално за го осъществят.

Ето как ICO работи:

Инвеститорите изпращат койни към публичния адрес на разработчиците, и в замяна получават токени.

 

 

 

Георги Палешников

One thought on “Основни понятия за ICO

  • 28.10.2022 в 7:45
    Permalink

    Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *