12 страни се включиха в транстихоокеанското партньорство

Министрите на търговията на 12 държави подписаха днес в Оклънд, Нова Зеландия, споразумението за създаване на Транстихоокеанско партньорство (ТТП), В новото регионално икономическо обединение се включиха Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, САЩ, Сингапур, Чили и Япония, съобщи БТА.

Общо тези държави създават близо 40 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и имат пазар, включващ над 800 милиона души, който допринася за близо една трета от световната търговия.

ТТП е търговски пакт, предлагащ пълна отмяна на митата за стоки и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион. Споразумението ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от всички страни участнички. Очаква се процесът на ратификация да отнеме около две години.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства подписването на споразумението за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион и призова Конгреса да ратифицира възможно най-бързо споразумението.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фроман изрази увереност, че Конгресът ще одобри споразумението заради ползите, които то ще донесе на американската икономика. По думите му се очаква те да достигнат над 130 млрд. долара годишно в растежа на БВП и над 350 млрд. долара от допълнителен износ.

Същевременно хиляди протестиращи предизвика хаос в трафика в Оклънд, където бе подписан пактът. ТТП предвижда отмяна или намаляване на около 18 000 тарифи в търговията с промишлени и селскостопански стоки.

Противниците му твърдят, че то ще подкопае националния суверенитет, а процедурите за уреждане на спорове могат да позволят на корпорации да съдят правителствата, ако те въведат закони, евентуално вредящи на инвестиционните перспективи.

Има опасения и от масово прехвърляне на работни места от една страна в друга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *