1200 евро, за да се сбогуваш с раздрънканата си Лада

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Руската премия е по германски образец

От началото на седмицата в Русия изплащат премия за претопяване на стари автомобили. Но при две условия: старият автомобил трябва да е на най-малко 10 години, а новият, закупен с премията, трябва да е руско производство.

 

 
Наталия Крузе е купила ладата си преди повече от 17 години. По онова време това е най-предпочитаната автомобилна марка в Русия. Сега обаче Наталия иска да се раздели с автомобила си. За претопяването му тя ще получи премия от държавата в размер на 50.000 рубли, което се равнява на около 1.230 евро. „Искам да бракувам стария си автомобил, за да ползвам премията за купуването на нов, по-модерен“, казва Наталия.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Премията – шанс за Лада
Made in Russia
Премията за бракуване на стари коли бе въведена в началото на тази седмица. Тя е по образец на германската премия, само че с едно изключение – премия получава само този, който си купи автомобил, произведен в Русия. По този начин Москва иска да стимулира руската автомобилна индустрия, която бе особено силно ударена от кризата.
Автоваз, най-големият руски автоконцерн и производител на Лада, бе спасен от банкрут благодарение на държавните субсидии. Кризата усещат и търговците на автомобили. Един от тях е Владимир Торопов: „Продажбите спаднаха рязко. През 2009 година сме продали 50 процента по-малко автомобили в сравнение с предходната година.“
Премия може да се получи и за чуждестранен автомобил, но само ако е произведен в Русия. Цехове в страната имат единствено концерните Рено и Фолксваген. Субсидии ще се отпускат до началото на ноември. Общата сума, която Москва е предвидила за премиите, възлиза на 11 и половина милиарда рубли. Това се равнява на помощи за закупуването на 200.000 нови автомобили.
Лада – автомобил за патриоти
Дали премията ще успее да стимулира продажбата на руски автомобили е все още неясно. Проблемът е в това, че моделите на руските производители се смятат за остарели и неблагонадеждни, както подчертава автомобилният експерт Севасян Козизин: „Автоваз не успя да разработи навреме нови модели. Лада Калина, например, трябваше да е един такъв нов модел, но за съжаление разработката се оказа прекалено скъпа и продължи прекалено дълго“, казва експертът. За Наталия Крузе това не представлява проблем. Тя отново ще си купи Лада. „Това е въпрос на патриотизъм“, казва рускинята.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *