Бундесбанк: Инфлацията ще остане упорито висока в следващите няколко месеца

Йоахим Нагел, председател на германската централна банка Бундесбанк и един от „ястребите“ в Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви пред CNBC, че цените на потребителските стоки ще останат упорито високи. 

„Изглежда, че поне в следващите няколко месеца инфлацията ще остане на много високи нива, очаквам, че може би през второто полугодие инфлацията ще намалее в известна степен“, каза Нагел.

„Но все пак тази година очакваме средна инфлация в Германия от около 6% до 7%“, допълни той.

Пазарите се готвят за перспективата за високи лихви по-дълго време в еврозоната, след като публикувани тази седмица данни показаха по-висока от очакванията инфлация във Франция и Испания.

Доходността по европейските държавни облигации нарасна във вторник и след това отново в сряда след публикуването на новите данни. Доходността по 10-годишните германски бундове, смятани за основния бенчмарк в региона, се повиши до най-високото си ниво от 2011 г. в сряда.

Goldman Sachs съобщи в сряда, че повишава очакванията си за връхна точка на увеличенията на лихвите в еврозоната. Сега инвестиционната банка прогнозира още едно повишение с 50 базисни пункта през май вместо увеличение само с 25 базисни пункта, както предвиждаше преди време.

Нагел коментира, че „пътуването не е приключило“ и че Европейската централна банка „ще трябва да направи повече“, за да намали баланса си.

Този месец ЕЦБ започва да продава облигации с темп от 15 млрд. долара месечно до юни. Намаляването на баланса е и мярка за забавяне на инфлацията в блока.

Европейската статистическа служба Евростат ще обяви нови данни за инфлацията в еврозоната в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *