2007 година е най-успешната бюджетна година за ЕС в цялата му история

През миналата година страните-членки на ЕС са допринесели за формирането на европейския бюджет с почти същите по големина средства, които са били първоначално договорени. Това означава, че бюджетният излишък на ЕС е паднал с 90% спрямо 2000 година и със 17% спрямо 2006 т.е. сегашните данни сочат за най-малкия европейски бюджетен излишък от създаването на Съюза.
Вървящата надолу крива показва, че усилията на ЕК са насочени към бюджетните плащания от европейските държави, които са най-необходими. В края на миналата година бюджетният излишък е само 1% или 1.53 млрд. евро при разходи от 113.85 млрд. евро.
„Размерът на средствата, който трябваше да бъде внесен от страните-членки през 2007 година, е много близък до първоначално договореният. Това са добри новини, тъй като ефективното планиране на и добрият мениджмънт на бюджета позволяват по-бързото изпълнение на нови програми“, каза европейският комисар по бюджета Даля Грубаускайте.
Бюджетният излишък е разпределен сред държавите-членки, тъй като съгласно политиката за балансиране на бюджета на ЕС всяко допълнително евро трябва да бъде върнато. Най-много пари са върнати на Германия – 300 млн. евро, а най-малко на Малта – 1 млн. евро. България е получила 4 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *