2010-а – унищожителна за румънците

Независимо от това кой ще стане президент и кой ще бъде начело на новото правителство, 2010 година се очертава унищожителна за джобовете на румънците, пише вестник „Зиуа“.
Една от най-уважаваните консултантски компании, „ПрайсУотърХаус Купърс“, съобщи вчера, че от 1 януари догодина електроенергията ще поскъпне с над 30 на сто, горивото – с 20 на сто, а цената на цигарите ще нарасне най-малко с 34 на сто, отбелязва още изданието в материала си под заглавие „Бомбата на цените експлодира след изборите“, предаде БТА.
„Най-големите увеличения ще бъдат отчетени при цигарите – от около 34 процента, заради увеличаването на акцизите от 64 на 74 евро на хиляда къса и разликата от около 14 процента между курса, при който е изчислен акцизът тази година, и курса, изчисляван за следващата година“, заяви Бянка Влад, мениджър на „ПрайсУотърхаусКупърс“, цитирана от вестник „Зиуа“.
Цената на електроенергията също се очаква да се повиши чувствително, с около 30 процента, заради увеличаването на референтния курс на леята за акцизите с около 14 процента и увеличаването на акциза с 19 процента. Бензинът и дизеловото гориво ще поскъпнат с близо 20 процента от 1 януари, посочи Бянка Влад.
„Добрата новина е, че също от 1 януари ще бъдат намалени наполовина акцизите върху кафето, а хората с щедра ръка ще могат да се купуват по-евтино и бижута, парфюми и яхти след премахването на акцизите върху луксозните продукти“, заяви тя.
Румънският президент Траян Бъсеску се отметна от обещанието си, че ако правителство, начело с Лучан Кроитору, не получи одобрението на парламента, то той ще посочи друг министър-председател, този път политическа личност и обяви сега, че ако кабинетът Кроитору не бъде подкрепен от парламента, то той ще ръкодови страната до президентските избори, съобщава вестник „Котидианул“. В такъв случай Румъния няма да получи третия транш от МВФ и ЕС тази година, защото няма да може да изпълни поетите ангажименти. Същевременно вестник „Гъндул“ информира, че се очакват нови исторически минимални стойности на румънската лея спрямо еврото. Леята отново ще бъде непосредствената жертва на актуалните скандали на политическата сцена, а в края на тази година се очертават доста трудни времена за националната валута, допълва изданието.
Френски служител на „Рено“ се самоубил, след като научил, че компанията ще го мести в подразделението си в Румъния, информира вестник „Гардианул“. Компания „Рено“ откри миналата година завод за скоростни кутии от ново поколение в румънския град Миовени, окръг Арджеш.
„Рено“ инвестира в завода 146 милиона евро, а до края на 2010 г. инвестицията се очакваше да достигне 214 милиона евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *