2012 ще е годината на долара

Те купуват долари, когато се страхуват за състоянието на европейските банки. Купуват долари, когато се притесняват за щатските банки. Те ги купуват дори когато рейтингът на САЩ бива понижен: откакто S&P махна едното „А“ на Щатите, доларът се качи с над 6%.
В крайна сметка, какво друго да купуват инвеститорите, когато се страхуват? В ерата на финансовото инженерство и глобалните инвестиционни банкери доларът не се търсеше особено, тъй като тогава имаше по-секси неща. Те обаче едно след друго изгърмяха, видя се колко крехки са фундаментите им и сега инвеститорите един след друг се връщат в комфортната зона на зелените гущери.
Въпросът е: ще продължи ли доларът да се търси и след Нова година, когато правителствата на Европа и Китай решително ще започнат да прилагат мерките си за борба с кризата и съответно несигурността ще намалее? Няма такава опасност, убеждава ни авторът.
Лидерите в Западна Европа трябва да поддържат еврото още една, две или три години – това е важно за големите банки и глобалните пазари, но самата идея, че еврото ще излезе от кризата като силна резервна валута сега е станала окончателно несъстоятелна.
Що се касае до юана, твърде много време ще е нужно на Пекин да спре да манипулира стойността му и да позволи на валутата си да се търгува свободно. Китайската история на успеха през 2012 г. може да дегенерира в няколко сценария на колапс, също както и в Европа и в развиващите се пазари. Откакто група банкери демонстрираха в Лондон стратегиите си за въвеждането на юана като резервна валута, през ноември, доларовият индекс се повиши с 4%.
Така че не треперете, че юанът скоро ще измести долара. Гледайки в 2012 г., инвеститорите не виждат нищо друго сигурно, в което да си вложат парите. Кризата в Европа и Китай би могла да вкара икономиката на САЩ отново в рецесия следващата година – но последните икономически данни показват, че САЩ всъщност отново ще издърпа от рецесията останалите страни. И едното, и другото са добри за долара.
Доларът отдавна трябваше да обърне тенденцията си и да тръгне нагоре. Когато това се случи, то ще се случи без значение кой ще стои начело във Вашингтон и дали е изборна година или не е. Политиците просто реагират на глобалното движение на активите – те не го управляват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *