2015 г.: Пазарът на труда никога повече няма да бъде същият

Пазарът на труда никога повече няма да бъде същият, а естеството на работа ще се промени радикално. Това сочи прогнозата за 2015 г. на сп. “ Форбс „.

През последните 5 години развитието на икономическите, технологичните идемографски процеси тотално промени статуквото.Все повече хора избягват типа работа „от 9 до 5″, за да вървят по своя собствен път, да преследват своята кариера и да се изтръгнат от мелачката на ежедневието. И тези тенденции продължавата да се задълбочават – скоро работата на бюрото в офиса ще изглежда като далечен спомен, прогнозира “ Форбс „.

Младите хора на възраст между 26 и 35 години, наричани още поколението „Милениум“, сана път да станат най-голямата работна сила през 2015 г. Потози начин текомпрометират 75% от всички работници до 2030 г., сочат прогнозите на Бюрото за трудова статистика в САЩ . Това технически грамотнопоколение мисли различно за изкарването на прехраната. То се интересува повече от съдържанието и ефекта от своите усилия, отколкото колко пари печели или какъв статут придобива. Тези хора проявяват силен интерес към запазването на гъвкавостта при работата. Едно скорошно проучване показва, че 79% от тях сасклонни да напуснат традиционната си работа и даминат на свободна практика.

Друга тенденция на пазара на труда е възникването на услугите като продукт. Моделът представлява нова парадигма – платформа за свързване на независимитеработници с купувачите. Първото поколение хора на свободна практика сеосновава на традиционния модел наструктуриране на персонала на принципа на Аутсорсинга. Сегав ерата на електронната търговия , креативнитехора имат възможност да предложат своите умения, които дабъдат купувани ипродавани само с няколко кликвания – без срещи, без кореспонденция, без преговори.

Подобно на принципа в Ebay и Amazon, клиентите просто браузват, търсят информация икупуват, след катоизберат определени категории иуслуги. И готово – наемането на експерт за управление на вашия бизнес е толкова лесно, колкото да си купите книга онлайн.

Обществото се нуждае от нови начини за правене на бизнес, безопасни за потребителите изащитаващи работниците, смята проф. Арун Сундарараджан от NYU Stern School на бизнес.

„Правителствата трябва да разберат и да възприемат този продължаващ преход, а не да говъзпрепятстват. Чрез този нов модел интересите на обществото санай-защитени, тъй като той се основава на активно сътрудничество иделегирани отговорности“, допълва ученият.

Доказателство за успеха на този нов бизнес модел е и икономиката на САЩ, посочва „Форбс“. Не само че безработицата спадна до 5,8% от 7% преди една година, носъздаването на работни места презноември 2014 г. чупи рекордите. То се дължи предимно на малките и средни предприятия, отчита Бюрото за трудова статистика . За първи път в историята, икономиката на САЩ отчита 50 поредни месеца на растеж в размера на заплатите.

В същото време, технологиите завладяват всеки един сектор. За първи път тази година по-голямата част от населението на САЩ ще използва смартфони, с мята Emarketer. И ето какво се случва в един високотехнологичен свят – трябва да сканирате вашите договори на доставчици, докато сеприпичатев хамака сина плажа ? Насреща е JotNot Pro. Търсите офиса на своите бъдещи партньори, докато семотаете поветровититеулици на Рим? Google Offline Maps или HopStop ще ви свършат работа. В нов град сте и отчаяно се нуждаете от Java и WiFi ? Изтеглете си приложенията Starbucks и Beanhunter.

Искате да плащате веднага иавтоматично чрез вашия смартфон? Със скорошното стартиране на Apple Pay имобилните плащания Mashup на Venmo, да не говорим за Google Wallet и PayPal, няма фактуриране иняма нужда да тормозите клиентите си. Вашият бизнес е във вашата глава и смартфона ви, респективно – в целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *