2017 г. може да е рекордна за пазара на търговски площи в България

2017 г. се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България, прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

Само през първите осем месеца на тази година са реализирани сделки за над 400 млн. евро, отчита компанията.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро, прогнозират експертите.

С такъв резултат 2017 г. ще изпревари предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

Търговските центрове – основен двигател на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа

България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година, посочва изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова.

„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва тя.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите, информира investor.bg.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *