2,992 млрд. лв. дефицит в бюджет 2014

Дефицитът в бюджет 2014 ще бъде 3,7 на сто от брутния вътрешен продукт. Неговият размер ще достигне 2,992 млрд. лева, стана ясно вчера, след като правителството одобри актуализацията на Закона за държавния бюджет тази година и реши да оттегли от парламента внесения от служебния кабинет вариант. Прогнозите на финансовите експерти предвиждат

дупката в хазната да достигне

1,063 млрд. лева

очаква се недостигът от ДДС да бъде 670 млн. лв., от акцизи – 318 милиона, а от корпоративни данъци постъпленията ще бъдат със 79 млн. лева по-малко, съобщи финансовия министър Владислав Горанов.

Сумата на необходимите допълнителните ресурси е намалена с 58 млн. лева спрямо разчетите на служебното правителство. Допълнителна икономия се прави и като се спират част от проектите по Програмата за растеж на регионите.

Най-големият допълнителен разход в размер на 125, 7 млн. лева отива по бюджета на Министерството на вътрешните работи. Средствата са необходими, за да се покрият привилегиите на служителите на вътрешно министерство. Очертава се недостиг и по сметките на Министерството на труда и социалната политика, за там са предвидени допълнителни 50 млн. лева. За най-неотложни нужди на Министерството на здравеопазването се дават още 24,2 млн. лева, които с отблокиране на 5% от резерва на ведомството, може да достигнат 46 млн. лева.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството допълнително постъпват 16,4 млн. лева, от които

13 млн. лева за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа

Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните за покриване на неговия недостиг. Включени са само разходи, които не трябва да остават, защото ще натежат като просрочени задължения в следващата година. ДФ „Земеделие“ ще получи 70 млн. лева за национални доплащания за животни и за помощи на стопани с животни, болни от син език.

На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева, а по бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За външно министерство са предвидени допълнително 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *