Новият начин на изчисляване на такса смет се отлага за2020г.

Новият начин на изчисляване на такса смет ще влезе в сила чак през 2020 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, което е показателно за окончателното гласуване в зала.

Първоначалният вариант на проекта предвиждаше новите такси да се прилагат от 2019 г., но кметовете възразиха, че през тази година ще има местни избори, а и им е нужен по-голям преходен период.

Целта на промените е най-сетне да се въведе принципът „замърсителят плаща“, като цената за събиране и извозване зависи от количеството генерирани отпадъци, а не както е в момента – върху данъчната оценка на имота. Бизнесът настоява за това от години, тъй като сега от фирмите се събират около 2/3 от сумите, а те произвеждат едва 30% от отпадъците. Така на практика такса смет се превръща във втори имотен данък. Новият модел се приема и по настояване от Брюксел. Той обаче ще доведе до увеличение на такса смет за много от гражданите и това е една от причините въвеждането му да се бави с години. И сега партиите подкрепят отлагането.

Три варианта за изчисляване на таксата

Според проектозакона общините ще могат да избират как да начисляват таксата по три начина – като продават специални торби за събиране на битови отпадъци, като изчисляват количеството отпадъци от един имот на база обема на кофите за смет и на честотата на тяхното събиране или пък като таксата се разпределя на броя ползватели на един имот. Вероятно повечето големи общини ще изберат последния вариант. Законът дава право на общинските съвети да приемат различни основи за отделните населени места, зоните в тях, както и за различните категории данъкоплатци.

Който и метод да се избере, ще доведе до скок за някои граждани, които сега обитават жилища с ниска данъчна оценка. Например в София сега живеещите в центъра плащат повече от тези в крайните квартали, макар услугата да е една и съща. След промяната е ясно, че сметката ще се разпредели по-равномерно и няма да зависи от цената на апартамента. Със сигурност ще падне и разхода за компаниите с висока оценка на сградите.

Ролята на домоуправителя

Тъй като очакванията са повечето общини да изберат най-лесния нов начин – брой живеещи в имота, се въвежда и някакъв регламент и отговорност за следене на броя обитатели. Собствениците на имоти ще са длъжни да декларират в общината броя на ползвателите му до 31 март 2019 г.

Депутатите от бюджетната комисия приеха още една промяна между двете четения – домоуправителят на етажната собственост да подава справка-декларация до 31 октомври всяка година за броя на живеещите в кооперацията. Тя ще се одобрява от общото събрание. Идеята е общината да може да засече декларираната от собствениците информация с тази от домоуправителя. Депутати от БСП коментираха, че новото задължение на домоуправителя може да доведе до проблеми – ако той свика общо събрание на етажната собственост, но никой не се отзове, информацията в справката до общината няма да е одобрена. От ГЕРБ обаче контрираха, че затова се води домова книга и в нея би трябвало да е описано кой живее в съответната кооперация или жилищен блок.

Въвеждат се и глоби за неподаване на справки. За собствениците на имоти – от 10 до 400 лв., а за фирми – от 100 до 3 хил. лв. Санкцията за домоуправителя е от 50 до 1000 лв.

Глоба и за кмета

След като съберат информация за броя на ползвателите на имотите на своята територия, общините ще са длъжни да гласуват до 31 октомври 2019 г. наредбата, по която ще се определя новата такса смет. До края на януари 2020 г. пък ще трябва да е готова план-сметката на общината и тя да започне да събира от фирмите и гражданите такса битови отпадъци според новите правила, информира в.Капитал.

Предвидена е и глоба за кмета – от 500 до 2500 лв., ако не организира в срок събирането на информация за ползвателите на услугата сметосъбиране и извозване на територията на своята община, както и за въвеждането на новия начин на определяне на такса смет.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *