Единният фиш увеличил приходите на границите с близо 70 на сто

Министерският съвет утвърди промени в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да се подобри и ускори обслужването на граничните пунктове, както и по-добро управление на системата „единен фиш“.
От Министерството на държавната администрация обясняват, че с промените се постига следното:
– Обособява се т.нар. „бърза писта“ за преминаване през сухопътни ГКПП на външни за ЕС граници. За тази „бърза писта“ отпада въвеждането на данни в системата „единен фиш“. Тя важи за български граждани, граждани на ЕС и членовете на техните семейства, гражданите на страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на Швейцария и членовете на техните семейства.
– Премахва се таксата за дезинфекция и дезинсекция на всички влизащи в страната леки МПС.
– Дефинират се понятията „вътрешни“ и „външни граници“ и съответно се определя видът контрол, осъществяван на тях.
– МВР се определя за собственик и администратор на системата „единен фиш“. Министерството трябва да издаде инструкция за експлоатацията на системата.
– Разширяват се административните правомощия във връзка с цялостната организация на осъществяване на граничен контрол и се засилва ролята на началника на ГКПП.
– Обсъдена е възможността за извеждане на дейността по събиране на винетни такси извън технологичния ред за граничен контрол на леки МПС. Мотивът за тази промяна е, че продажбата на винетки увеличава времето за преминаване през ГКПП, като в същото време този процес не е част от контрола на граничните служби.
Системата за разплащане „единен фиш“ обхваща граничните контролно-пропускателни пунктове, които са външна за ЕС граница. Още с въвеждането си системата е доказала своя резултат като сериозна антикорупционна мярка и механизъм за повишаването на държавните вземания на граничните пунктове.
Анализът показва, че за месеците след въвеждане на „единния фиш“ приходите от такси на ГКПП са се увеличили на годишна база с 68%, което е много повече от ръста на броя на преминалите превозни средства (+11%).
Резултатите на двата най-големи ГКПП – Калотина и Капитан Андреево – са още по-положителни от средните за страната: в следствие на „единния фиш“ на Калотина приходите са нараснали със 113%, а на Капитан Андреево с 86%.
„Единният фиш“ е довел до допълнителни приходи на всички ГКПП от 11 млн. лв. за около 6-7 месеца, а на годишна база ефектът е около 19-20 млн. лв. Логично е да се предположи, че част от тези допълнителни приходи за държавния бюджет се дължат на преустановени корупционни практики, твърдят от министерството.
На днешното си заседание правителството не прие предложението за 6-дневна ваканция от 1 до 6 май 2009 г.
Почивни дни ще бъдат 1 – Празник на труда, 2 и 3 май, както и 6 май – Гергьовден (петък, събота, неделя и сряда).
Министерски съвет реши, че 4 и 5 май (понеделник и вторник) остават работни дни. Аргументите, че толкова дълга почивка „ще наруши нормалния работен процес, особено в условията на финансова криза“. Предложението за 6-дневна ваканция бе направено с мотива, че прекъсването на работната седмица би се отразило неблагоприятно на работния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *