Идва голям студ – до минус 17 градуса

До минус 17 градуса ще падат температурите идната седмица, най-студено ще е в сряда и четвъртък, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от вестник „24 часа“.

Минимумите се очакват в Кнежа, Севлиево, Драгоман. Но и в останалите градове ще мръзнат на минус 13 – минус 8 градуса.

Още вчера времето даде знак за влошаване. В половин България заваля сняг, на места образува покривка. Силистра плувна в 30 литра на квадратен метър дъжд – половината от количеството, което иначе се разпределя за целия месец. Небето изля много вода и над Добрич и Русе.

От днес със застудяването на повечето места дъждът ще преминава в сняг, изключение ще са южните градове. Леден въздух ще свали температурите до минус 8 утре, а в средата на седмицата – с още толкова градуса. Навсякъде ще прехвърча сняг, по планините ще продължи да трупа. Мразовитата вълна ще е сравнително кратка – в петък времето ще омекне.

През уикенда температурите ще са между минус 7 – минус 2 нощем. А очакваните максимални в най-топлите часове на деня – до 3 градуса. Прогнозите сочат як студ и за началото на февруари. Докъм 10-и живакът ще си стои под нулата. Между 2-и и 6-и на много места ще вали сняг. Очаква се омекване на времето през втората десетдневка на февруари.

Близо е пикът на грипа, вероятно той ще бъдеследващата седмица. Към 5-те области с обавена епидемия всеки момент ще се присъдинят още няколко. 12 приближават критичните стойности, каза проф. Мира Кожухарова. Тя напомни, че при заболяване най-ефективни са антивирусните препарати. При нужда джипитата ги давали безплатно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *