• slot pulsa/
  • Гърция се приватизира с програма за 50 млрд. евро – Финансови новини

    Гърция се приватизира с програма за 50 млрд. евро

    Работата по списъка се намира на последната права и трябва да бъде готов до края на месеца, съобщава днес в. „Имерисия“, предаде БТА
    „Гърция се приватизира“, пишат изданията. В приватизационния списък фигурирали Националната електрическа компания (ДЕИ), телекомът ОТЕ и „Хеленик петролиум“, ВиК компаниите, железниците, пощите, оръжейната компания „Гръцки отбранителни системи“, организацията за спортни залагания, казиното в Парнет и други.
    Акцент се поставя и върху концесионните договори, от които финансовото министерство очаква значителни приходи. За целта се предвижда да бъдат обявени конкурси за отдаване на концесия за експлоатация на летищата и пристанищата в Гърия, както и на автомагистралата Егнатия.
    Приватизационната програма на правителството се оценява на 50 млрд. евро, които трябва да бъдат събрани за покриване на дълговете на Гърция. За тази и следващата година целта е в хазната да влязат 15 млрд. евро.
    Представители на Международния валутен фонд (МВФ), чийто управителен съвет вчера одобри отпускането на четвъртия транш в размер на 4,1 млрд. евро от заема за Гърция, са поискали от правителството в Атина повече подробности за неговата приватизационна програма, както и за мерките, които то смята да приложи за повишаване на конкурентноспособността на гръцката икономика и за по-ефикасна борба с данъчните длъжници. С този транш общата сума, отпусната от фонда на Гърция досега става 14,6 милиарда евро. Целият заем е 30 млрд. евро.
    Заемът е част от тригодишна съвместна програма с Европейския съюз на стойност 110 милиарда евро за спасяване на гръцката икономика. В. „Имерисия“ пише, че е в ход процедура за удължаване на срока за връщане на дълга на Гърция към МВФ от две на седем години.
     

    Финанси
     
     

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *