Политическата и икономическата несигурност повиши цената на златото до 6-месечен връх

Златото и днес напредва за трети пореден ден и отчете нов 6-месечен връх, докато инвеститорите го купуваха търсейки сигурност заради геополитическото напрежение в Украйна и страховете за спад на китайската икономика. Жълтият метал е считан за актив предлагащ сигурност във времена на икономическа и политическа несигурност, когато е предпочитан пред по-рисковите активи каквито например са акциите. От началото на годината златото отчита растеж от 14%.

Спот цената днес е 1371 долара за тройунция след поскъпване вчера с 1.3%. По – рано днес златото достигна 1374.45 долара, което е най-високата му стойност след 19 септември. Техническите покупки също помагат, тъй като те нараснаха след преодоляването на съпротивата при предния връх от 1355 долара. Следваща техническа съпротива е зоната при 1375-1377 долара като пробив тук може да отвори пътя за покачване към върха от 28 август при 1433.31 долара за тройунция.

Най-големият фактор, който помага в момента за растежа е патовата ситуация между Запада и Русия относно Украйна. ЕС прие вчера рамково споразумение за първи санкции срещу Русия след края на Студената война. Отговорът на кризата в Украйна е по-силен от очакваното и показва солидарност с Вашингтон в усилията му да накара Москва да заплати със санкции завземането на Крим.

Търсенето от физическия сектор все още е слабо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *