Какво печели България от реиндустриализацията?

България ще спечели от увеличаването на инвестициите в индустриални предприятия. Това е безспорен факт.

Най-малко две са причините, поради което можем да извлечем полза от този процес. Първо, страната ни е сравнително изостанала в сравнение с по-богатите държави-членки на Европейския съюз. Една от причините за това е ниското количество на капитала и инвестициите в различни производства. Второ, ако погледнем пазара на труда ще видим, че хора с по-ниско образование са без работа или незаети. Съответно именно индустриални предприятия, в които могат да се наемат повече хора при това не е задължително те да са с висока квалификация, биха били успешни.

Използването на термина реиндустриализация не означава, че България не е индустриална страна.

Данните сочат нещо друго. В България делът на индустрията е също толкова голям, колкото в Германия – около една четвърт от общата добавена стойност в икономиката. Това е далеч над стойностите за останалите страни от Европейския съюз, където този процент е под 20. Ако погледнем последните 10-15 години ще видим, че след турбулентните години на прехода имаме едно истинско увеличение на продукцията, създавана от български индустриални предприятия. Ако сравним със средата на 90-те години на ХХ век ще видим, че българската индустрия изнася 7 пъти повече продукция като стойност, отколкото тогава.

Важно е да мислим какво да се направи, за да има повече инвестиции в индустриални предприятия, повече работодатели, които откриват работни места в страната. Това не трябва да се прави с грешната презумпция, че в България няма индустрия и че тази, която съществува не е успешна. Трябва да говорим за ускоряване и поддържане на успешните примери, които виждаме през последните години.

Държавата има много силна роля в процеса на стартирането на бизнеса, като започнем от това, че трябва да се купи земя, да се построи завод, да се минат всички процедури по различни закони за получаване на одобрения и разрешение. Всичко това трябва да се прави бързо, по един прозрачен начин, така че всеки един потенциален инвеститор да се чувства спокоен, че ако спазва законите ще може да започне бързо своя бизнес.

Редицата мерки, които се предвиждат за преквалификация и допълнителни курсове за безработни, трябва да бъдат така уредени, че да обслужват работодателите, които искат да наемат хора. Ако в даден регион с по-висока безработица дойде потенциален инвеститор, той трябва да се чувства спокоен, че част от средствата, които отиват за квалификация ще бъдат насочени затова местните безработни да бъдат обучени на този вид умения, които са необходими за неговия бизнес, а не да се учат на неща, които не съществуват в дадения регион.

Трябва много сериозно да се мисли за енергийната и инфраструктурна политика. Не е без значение каква е цената на електроенергията. Не е без значение и дали транспортната инфраструктура обслужва по-скоро бизнеса или пари се харчат за проекти, които може би са добри за населението, т.е. трябва да се строят магистрали там, където ще минават камиони за индустрията. Приоритетът трябва да бъде в такава инфраструктура, която да подкрепи бизнеса, създаващ работни места и инвестиращ. В крайна сметка това ще доведе до икономическия растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *