EurActiv: Ренци е повел борба пред Еврокомисията в подкрепа на „Южен поток“

Италианският премиер Матео Ренци е бил движещата сила зад съвместно писмо до Европейската комисия в подкрепа на „Южен поток“ от лидерите на държавите, през които трябва да мине газопроводът, съобщиEurActiv.

Ренци е предложил лидерите на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия да пишат до Еврокомисията в подкрепа на газопроводния проект, чието бъдеще остава неясно. Усилията на италианския премиер в момента изглеждат напразни заради решението на България да спре проекта до постигане на съгласие с Брюксел, коментира брюкселското издание.

На срещата на Г-7 в Брюксел председателят на Европейската комисия заяви, че е започната наказателна процедура срещу България за несъответствие на обществените поръчки по проекта със законодателството на ЕС. Тогава той обяви, че ще последват и други наказателни процедури, ако другите държави членки също не спазват европравилата.

Първоначално Европейската комисия обяви, че ще съдейства като посредник между държавите членки и Русия за това договорите да бъдат приведени според законодателството на съюза. В светлината на украинската криза обаче от Брюксел обявиха, че посредничеството може да продължи само ако Русия спазва международното право. По-късно Еврокомисията обяви в стратегия за енергийната сигурност на ЕС, че „Южен поток“ трябва да бъде спрян.

Според дипломати „Южен поток“ ще бъде част от обсъжданията на срещата на върха на ЕС на 26-27 юни, на която държавните и правителствените ръководители ще обсъдят намаляването на енергийната зависимост на съюза от Русия. На 1 юли пък Италия поема председателството на Съвета на ЕС, което предполага възможността Ренци да продължи с усилията в подкрепа на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *