България отлага ударното усвояване на 15 млрд. евро

Както през изминалия програмен период, така и през настоящия България отлага усвояването на европейските фондове за края му, вместо да ги използва още в началото. Това става ясно от критиките на Европейската комисия (ЕК) по Споразумението за партньорство 2014-2020 г., които са изпратени на българското правителство, съобщава MediaPool.

През този програмен период помощта от ЕС за България възлиза на 15 млрд. евро. Първоначалните планове бяха еврофондовете ударно да започнат да се усвояват още в началото, за да се постигне мултиплициращ ефект с изтичащия програмен период.

При драстичния спад на чуждите инвестиции, в момента парите от Брюксел са единственият източник на свежи пари в икономиката. Именно на еврофондовете разчиташе и бизнесът, но в момента кранчето е пред пресъхване – България е със замразени еврофондове по две програми – „Околна среда“ и „Регионално развитие“, с реален риск да бъдат спрени и парите по „Конкурентоспособност“ и Програмата за селските райони.

Преди седмица управляващите изразиха надежда, че това не е санкция заради влошените им отношения с Брюксел поради упорството им да строят „Южен поток“, който в крайна сметка премиерът реши да замрази.

На практика бизнесът ще може да разчита на еврофондовете след 2016 г., което е неприемливо и за Еврокомисията. Нещо повече – България рискува за пореден път да губи евросредства, защото по новите правила през 2018 г. ще се прави преглед как страните се справят с усвояването на парите. Тези, които не успяват, може да загубят част от средствата, които да бъдат пренасочени към по-добре представящи се.

ЕК за пореден път констатира, че България изостава с реформите в здравеопазването, образованието, ВиК сектора и съдебната система.

Съгласно новите правила през този програмен период пари се дават срещу реформи. Това означава, че ако до 2016 г. реформите в тези сфери не са факт, България не само няма да получи пари, но ще трябва да връща и вече усвоените еврофондове.

България е критикувана и за правилата за усвояването на еврофондовете, прозрачността и обществените поръчки. ЕК настоява управлението на еврофондовете да става чрез закон, а не чрез постановления, както е в момента.

Правителството на ГЕРБ беше подготвило такъв законопроект и част от депутати на БСП в този парламент бяха склонни да го приемат, но кабинетът на Пламен Орешарски отказа да го внесе, защото „няма време“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *