Чуждите инвестиции бележат ръст у нас и в Румъния през 2013 г.

еките чуждестранни инвестиции в Румъния миналата година са били в размер на 2,7 милиарда евро, което е с 26,8 на сто повече спрямо 2012 година и e най-висок размер в последните четири години, показват данните на Националната банка на Румъния.

Според анализ на виенския Институт за международни икономически изследвания, оповестен преди дни, Румъния и България са единствените държави от по-новите страни членки на ЕС (присъединили се от 2004 година досега), където преките чуждестранни инвестиции са регистрирали ръст през 2013 година.

По данни на Виенския институт увеличението в Румъния е от 27,4 на сто, докато в България е от 2,1 на сто до 1,09 милиарда евро.

Сред държавите, присъединили се към ЕС след 2004 г., Полша и Словакия регистрират тревожен спад в преките чужди инвестиции съответно от 92,6 на сто и 79,8 на сто, показват още анализираните данни.

Експертите от Виенския институт очакват през 2014 година съживяване на преките чужди инвестиции в присъединилите се към ЕС след 2004 г. държави, с изключение обаче на балтийските страни и България.

В годишния си доклад, представен през май, лондонската консултантска компания Ърнст енд Янг постави Румъния на трето място след Полша и Чехия като най-атрактивни държави от Централна и Източна Европа за привличане на преки чуждестранни инвестиции през 2014 година.

В доклада бе посочено обаче, че класираните на първите две места държави бележат тенденция на понижаване в сравнение с 2013 г., докато атрактивността на Румъния е нараснала с два процентни пункта.

В Румъния най-високото равнище на преки чуждестранни инвестиции бе регистрирано през 2008 година, когато страната успя да привлече 9,496 милиарда евро. След това преките чуждестранни инвестиции започнаха да намаляват, като през 2009 година спаднаха до 3,48 милиарда евро и до 2,2 милиарда евро през 2010 година. 2012 година бе първата, когато бе регистрирано леко покачване на привлечените чуждестранни инвестиции на годишна база.

През 2013 година Румъния се класира на 10-то място в Европа по брой новосъздадени работни места чрез преки
чуждестранни инвестиции с общо 6 157 нови работни места. У нас преди месец министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че чуждестранните инвестиции в България през 2013 г. са повече от тези през 2012 г. По думите му общата стойност на чуждестранните инвестиции за миналата година е 1.093 млрд. евро, а през 2012 г. те са били 1.07 млрд. евро.

През 2014 година нивото на преките чуждестранни инвестиции в България ще се запази на равнището от 2013 г., прогнозира наскоро в интервю за БТА директорът на Института за икономически изследвания при БАН проф. д-р Митко Димитров. По думите му равнището на инвестициите от преди кризата няма да се върне в дългосрочен план. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *