Българското гражданство е донесло 43 млн. лв. на икономиката

Чуждестранни богаташи са налели в родната икономика общо над 43 млн. лв., срещу което са получили право на жителство у нас.

Става въпрос за 45 души, които през миналата година са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание крупна инвестиция.

Това показват предоставени на „Монитор“ данни от дирекция „Миграция“ към МВР за издадените през 2014 година разрешения за дълъг престой в страната, каквито са получили общо 34 030 чужденци от 136 държави.

От справката става ясно, че заможните граждани на други страни най-често се сдобиват с право да живеят за постоянно у нас, след като дадат над 1 млн. лв. за облигации и съкровищни бонове, издадени от българската държава или от някоя от общините ни. На това основание разрешение за пребиваване миналата година са получили 35 от чуждестранните богаташи.

Други двама са си купили акции от наши дружества на същата стойност, а още четирима са вложили сумата от над 1 млн. лв. в български кредитни институции.

Трима бизнесмени пък са инвестирали по над 500 000 лв. в родни компании, в резултат на което са били разкрити по 10 работни места за българи.

Най-много от милионерите са дошли от Египет – 13 души, показва статистиката на дирекция „Миграция“. Още 7 са от Ливан, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима – от Индия и Китай, двама са от Иран, а един е американец.

Много слаб обаче е бил интересът през 2014 година към получаване на жителство срещу покупка на скъп имот за над 600 000 лв., каквато възможност също дава законът. От тази опция се е възползвал само един руснак. Така сделката му влиза в появилата се наскоро внушителна статистика за 500 000 имота, които руснаци притежават у нас, в близост до морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *