Оборотът от покупки по интернет e нараснал с над 38% за година

За година оборотът от покупки по интернет, поръчки по пощата и телефона е нараснал с 38,6%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември месец 2014 г. За последния месец на миналата година в сравнение с предходния е отчетено увеличение на оборота от тези поръчки с 8%.

Според изчисленията търговията на дребно е нараснала с 0,9% спрямо предходния ноември месец. За разлика от декември 2013 г. за този период на миналата година е регистриран ръст на търговията на дребно в размер на 6,4%.

Изчисленията на НСИ показват увеличение на продажбите на компютри и комуникационна техника с 3,6 на сто. Нарастване е отчетено и при търговията с фармацевтични и медицински стоки (с 3,5 на сто), с битова техника и мебели (с 2 на сто), на разнообразни стоки (с 1,5 на сто) и с хранителни стоки и напитки(с 0,9 на сто).

От друга страна в сравнение с ноември 2014 г. през декември е регистрирано намаление от 1,1 на сто търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

Данните на НСИ показват, че през декември 2014 г. за разлика от същия период на предходната година оборотът от продажбите на дребно на компютърна и комуникационна техника е нараснал с 10,1%.

Този на търговията с битова техника и мебели е нараснал с 10%, а на търговията с фармацевтични и медицински стоки – с 6,6%. Спад от 1,6 на сто е регистриран в търговията на дребно с разнообразни стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *