Ирландия ще настоява за сходна сделка, ако Гърция получи отстъпки по дълга си

Ирландия ще настоява каквато и да е нова или променена сделка, постигната от Гърция, също така да важи и за нея. Това заяви ирландският министър на земеделието Саймън Ковъни, пише The Irish Times.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли идеята за удължение на спасителния пакет за Гърция. Той беше на среща с европейските премиера в Брюксел тази седмица.

Вместо удължение на програмата, която изтича на 28 февруари, Ципрас повтори настояването си за програма, която да крепи страната до юни. Тогава ще може да бъде постигнато по-дълготрайно споразумение за дълга. Той изрази увереността си, че такова споразумение може да бъде постигнато между Гърция и международните ѝ кредитори.

Ковъни заяви, че същите правила трябва да важат за Гърция, както и за всички останали страни от Европейския съюз.

„Бихме насърчили Гърция да направи същото, което Ирландия направи. Това е да реструктурира и да промени начина, по който дългът се изплаща, за да може да намали тежестта му“, заяви Ковъни. „Ирландия и другите европейски страни ще търсят начини, по които да помогнат на Гърция да направи това, но трябва да осигурим това едни и същи правила да важат за Гърция и за всички останали“.

Ковъни коментира пред Radio One, че Ирландия е показала, че има начини как драстично да бъде намалена тежестта на дълга.

„Ако има нещо друго, което да предложим на Гърция, то Ирландия е готова да го разгледа, но ние ще настояваме всяка нова или подобрена сделка да важи за Ирландия, както и за Гърция“.

Финансовите министри от еврогрупата, включително ирландския министър Майкъл Нуунан ще се срещнат в Брюксел в сряда. На специалната среща ще присъства и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Срещата на лидерите от Европейския съюз е насрочена за четвъртък, като се очаква, че тя също ще е доминирана от темата за Гърция.

Около 80% от гръцкия дълг е към държавни кредитори, основно други страни от еврозоната. Затова страните членки като Ирландия най-вероятно няма да подкрепят каквото и да е орязване на дълга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *