УФР все по-близо до повишение на лихвите

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ изглежда се приближава към първото си повишаване на лихвените проценти от близо едно десетилетие.Това личи от протоколите от последното му заседание по паричната политика, проведено на 28 и 29 юли, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В същото време записите, публикувани днес, показват, че американската централна банка се безпокои от равнището на трудовите възнаграждения и инфлацията в Съединените щати и от забавянето на растежа на китайската икономика.

Членовете на управителния съвет на УФР като цяло са се обединили около мнението, че ще е необходима допълнителна информация, преди да пристъпят към повишаване на лихвите. От декември 2008 г. основният лихвен процент в САЩ е на исторически ниско равнище близо до нулата, до което бе понижен в разгара на световната финансова криза.

На фона на 7-годишния минимум на безработицата в Съединените щати от 5,3 процента, някои икономически анализатори очакват, че УФР ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, на 16 и 17 септември. Техни колеги обаче коментираха, че протоколите не разкриват какви са намеренията на американската централна банка.

Сътресенията в Китай в последно време направиха картината по-неясна, въпреки общото подобряване на икономиката на САЩ. Очакванията все пак са, че при всички положения УФР ще започне да повишава лихвените проценти до края на годината.

Работният ден на Нюйоркската фондова борса завърши с понижаване на основните индекси, като Уолстрийт не бе особено окуражен от съдържанието на протоколите, което бе възприето като двусмислено. Промишленият индекс Дау Джоунс изгуби 162 пункта, или 0,93 на сто от стойността, до 17 348 пункта, предаде Ройтерс.

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 спадна с 17 пункта, или 0,83 на сто, до 2079 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак – с 40 пункта, или 0,8 на сто, до 5019 пункта. Курсът на долара се понижи с 0,7 процента спрямо „кошница“ от водещите световни валути до равнище от 96,38.

Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня рязко с 4,3 на сто до 40,80 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *