Вдигат 13 пъти акциза на горивата за отопление

Да се вдигне акцизът за горивата за отопление, предвиждат промени в закона за акцизите, предложени от финансовото министерство и качени за обществено обсъждане на сайта му. Според мотивите на вносителите промяната се налага, за да се пресекат възможностите за ощетяване на бюджета с неплащане на акцизи, като горива за отопление се използат за зареждане на превозни средства. Такава мярка се прилагала в много държави от ЕС.

Предложените промени предвиждат дизелът за отопление да се облага с 645 лв. за 1000 литра вместо със сегашните 50 лв.За тежките горива ставката се вдига от 50 на 400 лв., при керосина – от 50 на 645 лв., а за пропан-бутана – от 0 на 340 лв.

Измененията предвиждат още да се забрани пренасянето и превозването на повече от 40 къса ръчно свити цигари и такива от заготовки с филтър. По този начин се цели да се намалят възможностите за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия.
Законопроектът предвижда още да се избегне практиката лица, които имат задължения към Агенция „Митници“, да не ги плащат, като прехвърлят фирми на трети лица. На акционери или собственици в такива фирми няма да се издават лицензи и удостоверения, ако към момента на възникване на дълговете те са имали участие в съответната компания.

Сред предложенията е и да се намали срокът за възстановяване на платения акциз за електрическата енергия от 3 на 2 месеца.За синхронизиране на закона с действащото законодателство в областта на производството на енергия от възобновяеми източници се предлага в обхвата на закона да бъдат включени етери, произведени от биоетанол и втечнен биогаз, пише „24 часа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *