Злато от испански галеони за 4,5 млн. долара е открито във Флорида

Търсачи на съкровища от американския щат Флорида откриха на място на корабокрушения на испански галеони златни монети на обща стойност 4,5 млн. долара, съобщава порталът Florida Today.

Собственикът на територията, където е намерено съкровището – Брент Брисбейн, и наетите от него гмуркачи от съда Capitana са открили имането на 30 юли, но Брисбейн съобщил за находката едва на 19 август. Наетите гмуркачи на 30 и 31 юли са вдигнали от дъното на Атлантическия океан 350 златни монети, девет от които са уникални, тъй като са сечени специално за испанския крал Филип Пети. Те са открити близо до брега на малка дълбочина.

Находката бе намерена седмица след навършването на 300 години от крушението на испанския флот. Златото вероятно е било на борда на някой от 11-те галеона, отплавали от Хавана за Испания на 24 юли 1715 година. В резултат на бурята седмица по-късно корабите потънали и повече от 1000 души загинали. На борда на галеоните се намирали скъпоценности, чиято обща стойност по съвременни оценки възлизала на 400 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *