Лихвите по депозитите паднаха отново през октомври

След няколко месеца на успокояване в темповете на понижение лихвите по депозитите отново отчитат съществен спад през октомври, показват данните на БНБ, цитирани от „Капитал daily“.

Доходността на спестяванията на домакинствата в левове се е свила с 0.12 процентни пункта (пр.п.) и вече е едва 1.14% средно по депозитите със срок до 1 година. Доходността по спестяванията в евро също намалява по-осезаемо – с 0.07 пр.п. до 1.03%.

Лихвите по депозитите за бизнеса преминаха прага от 1 на сто oще през пролетта, а към октомври продължават да се понижават и достигат 0.69% (-0.01 пр.п.) и 0.8% (-0.03%) съответно за вложенията в левове и в евро.

След същественото си понижение до 4.92% през септември лихвите по евровите заеми за бизнеса се покачват и към октомври са средно 6.63%. Стойността им обаче остава под равнището от 7.15% от август. Кредитите в левове поскъпват втори пореден месец и към октомври цената им е равна с тази на евровите заеми – 6.63%, като и в двете валути финансирането за фирмите е по-изгодно в сравнение с година по-рано.

Заемите за домакинствата също като цяло продължават да поевтиняват. Средната лихва по потребителските кредити през октомври е 10.51% (-0.2 пр.п.) в левове и 7.05% (-0.06 пр.п.) в евро. Цената на левовите ипотечни заеми пада до 5.6% (-0.12 пр.п.), а при тези, които се отпускат в евро, има лек ръст до 5.95% (+0.11 пр.п.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *