FOREX търговия – анализ 16/06/2008

Като цяло седмицата обещава да бъде достатъчно интересна. Позитивните настроения относно долара, които сe появиха след ясните заявления от страна на ФРС, вероятно ще се запазят, което ще окаже подкрепа на долара през седмицата. В същото време спрямо европейската валута настроенията на участниците на пазара се влошават и това ще се отрази негативно на курса на еврото, дори независимо от очакванията за повишение на лихвата през юли.

EUR/USD
През май европейската валута направи рязка корекция, но закри месеца практически без изменение с малко понижение. През изминалата седмица еврото не успя да се закрепи над 1.5820, след което рязко се понижи, тествайки подкрепата 1.5300. На седмичния таймфрейм двойката се задържа над нивото на подкрепа 1.5350, което запазва шанса на еврото за повторен тест на историческия максимум, макар и риска от спад да се усилва. Засега двойката продължава да остава в рамките на диапазона 1.5300-1.6000, консолидирайки през последните 3 месеца. На дневния таймфрейм явна тенденция отсъства и по-нататъшната динамика на двойката ще зависи от това дали еврото ще излезе от създадения диапазон. Връщане под подкрепата 1.5300 ще даде сигнали за по-нататъшно понижение на двойката. Ръст над 1.5480 ще сигнализира за укрепване на европейската валута.

GBP/USD
През първата половина на май паунда рязко се понижи, но при закриване на месеца се възстанови. Пети месец подред английската валута закрива практически без изменение. Средносрочния низходящ натиск по двойката се запазва. През изминалата седмица английската валута рязко се понижи, приближавайки ключово равнище на подкрепа. Като цяло низходящия натиск по двойката се запазва докато английската валута остава под зоната на съпротива 1.9850-1.9900. На дневния таймфрейм двойката остава в бичия диапазон, но укрепването под 1.9630 ще усили риска от низходящо движение. Укрепване на двойката под 1.9360 ще сигнализира в полза на по-нататъшно понижение с цели в района на 1.9100-1.9150. Ръст над 1.9510 може да провокира възстановяване на паунда.

USD/JPY
През май двойката тества съпротивата в района на 105.80, след което консолидира в рамките на диапазона. Изминалата седмица двойката откри с гап надолу, след което рязко нарастна и преодоля съпротивата 105.70, в резултат на което достигна нивото 108.40. Двойката сформира „поглъщане”на седмичния таймфрейм. На дневната графика йената остава в рамките на краткосрочния въсходящ канал, като в същото време достигна достатъчно силна съпротива. На четиричасовата графика е сформирана дивергенция, която може да провокира корекция. Укрепване на двойката над 109.00 ще даде сигнали за по-нататъшен ръст. Преодоляване на подкрепата в района на 107.10 може да провокира понижение.

USD/CHF
През май двойката коректира в района на съпротивата 1.0600, но укрепване над това равнище не й се удаде. През изминалата седмица двойката рязко се покачи и сформира „поглъщане” на седмичния таймфрейм. Двойката не успя да развие низходящо движение, след което се възстанови, а връщането над нивото 1.0280 даде сигнали в полза на ръстта. На дневната графика двойката остава в рамките на диапазона без ясна насока на движението. Риска от ръст в района на съпротивата 1.0600 и по-нататък в района на 1.0700 се запазва, но за това е необходимо ясното укрепване над 1.0500. Връщане и укрепване под 1.0380 може да провокира по-нататъшно понижение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *