Forex-търговия – анализ 22/01/2008

EUR-USD

През декември европейската валута направи корекция, но закри месеца практически без изменение. През изминалата седмица европейската валута достигна максималното от началото на годината равнище, след което разко се понижи, формирайки „поглъщане“. На седмичния таймфрейм въсходящия натиск се запазва, но съществува риск от завършване на тенденцията и обръщане на двойката. На дневния таймфрейм двойката тества съпротивата 1,4910, но все още остава в широк диапазон и повече е склонна към понижение, образувайки „двоен връх“. В понеделник еврото преодоля подкрепата в района на 1.4590, след което рязко се понижи до 1.4400. Докато двойката остава под 1,4520, краткосрочния низходящ натиск се запазва, а ръст над даденото равнище може да провокира възстановяване на европейската валута. Укрепване под 1,4400 ще даде сигнали за по-нататъшно снижение на двойката.

GBP-USD

В декември английскаата валута рязко се понижи, закривайки месеца и годината под нивото 2.00. Сформирована е серия от дивергенции на седмичния таймфрейм и „вечерна звезда дожи“ на върха, което стана начало на обръщаща тенденция по двойката, риска от снижене се запазва. През изминалата седмица понижението на паунда се преустанови, двойката направи корекция, но към закриването на седмицата се върна в зоната на подкрепа 1.9470-1.9510. На дневната графика низходящия натиск се запазва докато двойката остава в рамките на низходящия канал. В понеделник двойката преодоля подкрепите в района на 1.9510 и 1.9470, след което продължи да се снижава. Укрепването под зоната на подкрепа 1.9380 ще сформира по-нататъшни сигнали за понижение на паунда. Укрепването над 1.9510 може да предизвика въстановяване на английскята валута.

USD-JPY

През декември двойката направи корекция след тестване на 107.20, но месеца закри практически без изменение. През изминалата седмица двойката преодоля силната подкрепа и рязко се понижи, достигайки минимално равнище от май 2005 г. Низходящия натиск на дневния таймфрейм все още остава силен докато двойката е под 107.90 и на фона на негативната динамика на фондовия пазар. В понеделник двойката рязко се снижи и се укрепи под 106.50. Възстановяване над 106.50 може да провокира корекционен ръст по двойката. Преодоляването на подкрепата в района на 105.20 ще сформира сигнали за по-нататъшно понижение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *