Forex-търговия – анализ 31/03/2008

EUR/USD
През март европейската валута продължи ръст и достигна нови исторически максимуми в района на 1.5900. През изминалата седмица двойката възобнови ръст, но достигането до неотдавна сформирания исторически максдимум не й се удаде, ръстта на еврото носеше технически характер. На седмичния таймфрейм въсходящия натиск засега се запазва и остава силен, макар че се появиха признаци за завършване на въсходящата тендинция, зоната на съпротива 1.59-1.5940 може да окаже сериозно задържащо влияние по двойката, образувана е дивергенция. На дневния таймфрейм има риск от формирането на дивергенция, завършване на образуването ще стане сериозен сегнал за понижение по двойката. Ключова зона на съпротива е 1.59-1.5940, но само укрепването над 1.6000 може да сигнализира, че въсходящия тренд ще продължи. Връщане под 1.5720 ще формира сигнали за по-нататъшно понижение на европейската валута. Ръст над 1.5850 може да провокира укрепване на двойката в района на занота на съпротива.
GBP/USD
През март паунда рязко нарастна, приближавайки се към пробитата в края на 2007 год трендова линия, намираща се в района на 2.0450, след което се понижи. Средносрочния низходящ натиск по двойката ще се запази докато паунда остава под зоната на съпротива 2.0450-2.0560. През изминалата седмица английската валута предприе опити за ръст, но при закриването на седмицата се понижи, оставяйки актуална сформираната по-рано „вечерва звезда дожи”, което сигнализира в полза на по-нататъшно понижение за паунда. На дневния таймфрейм двойката също образува „дожи”, след което рязко се понижи, което само усилва вероятността от низходящо движение. Укрепването на двойката под 1.9870 ще даде сигнали за понижение на британската валута. За развитието на ръст е необходимо укрепване на двойката над 2.0110.
USD/JPY
През март двойката рязко се понижи и достигна минимално от 1995 год равнище. През изминалата седмица двойката консолидира и за седмицата не се измени силно, актуален остава сформирания по-рано „чук” на седмичната графика. Ситуацията на фондовите пазари продължава да остава основна движеща сила за йената, тяхното понижение може да окаже натиск по двойката и по-нататък. Низходящия натиск по двойката продължава да се запазва, въпреки възобнови понижението след корекция, но за развитието на низходящо движение е необходимо укрепване под 98.50 и под 97.70. Укрепване под 98.50 ще сформира сигнали за по-нататъшно понижение на долара в района на 95.00. Ръст над 100.30 може да сигнализира за ръст на американския долар против йената.
USD/CHF
През март двойката рязко се понижи и достигна нов исторически минимум, пропадайки под отметката 1.0. През изминалата седмица сниженито по двойката продължи, макар че съществен спад не се получи. На седмичния таймфрейм двойката е рязко препродавана, появяват се признаци за обръщане на тенденцията. На дневния таймфрейм низходящия тренд остава актуален, макар че двойката сформира „чук”, но остава в рамките на краткосрочния низходящ канал. При това връщане над 1.0260 не се удаде на двойката, което сигнализира за риск от продължаване на понижението към историческия максимум. Укрепване над съпротивата 1.0170 може да предизвика ръст по двойката в района на 1.0260, за развитието на въсходящо движение обаче е необходим ръст над това ниво. За продължение на низходящата тенденция е необходимо укрепване под нивото 0.9870, тогава може да се очаква и понижение към подкрепата 0.9740.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *