HSBC банк прехвърля работни места от Лондон в Париж

HSBC – едина от големите банкови филиали в Британия, обяви днес юридическото прехвърляне към френския си филиал на европейски дейности, които досега се контролираха от Лондон, съобщи „Франс прес“. Това се случва в момент, в който финансовият сектор ускорява приготовленията си за Брекзит.

HSBC оповести тези промени чрез публикувано комюнике няколко часа, след като публикува нееднозначни резултати за второто тримесечие. Най-голямата европейска банка не се позовава изрично на Брекзит, а обяснява, че „подрежда дейностите си“, за да продължи да обслужва по най-добрия начин клиентите си „в контекста на политическа и регулаторна еволюция в Европа“.

Всъщност британският филиал HSBC банк, базиран в Лондон, ще загуби контрола си над 7 европейски филиала, които ще бъдат свързани с Франция в Париж. Отнася се за дейностите на банката в Белгия, Чехия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия и Испания.

Прехвърлянето ще се осъществи през първото тримесечие на 2019 година, тоест малко преди фактическото излизане на Великобритания от ЕС, което е предвидено за края на март. Банката уточнява, че европейските й подразделения предлагат финансови, инвестиционни и пазарни услуги на клиентите си. Прехвърлянето на дейностите от Лондон към Париж не са неочаквани, тъй като банката предвиждаше от дълго време, че Брекзит би могъл да я накара да премести хиляди работни места в Париж.

Големите финансови институции, представени във Великобритания, имат много за губене с Брекзит, тъй като той означава края на европейския финансов паспорт, благодарение на който могат да предлагат услугите си на целия континент от централите си в Обединеното кралство. Проектът на британското правителство за Брекзит предвижда секторът на услугите, включително финансовите, да бъде предмет на ново споразумение, което се очаква да доведе до повече бариери за банките.

Още преди месец  Европейският банков орган (ЕБО) призова банките да предприемат необходимите мерки, за да се подготвят за напускането на Великобритания, информират медии. Банковата регулаторна агенция на ЕС изпрати писмо до финансовите регулатори на Острова и в съюза. Агенцията ги призовава да гарантират, че банките са „предприели практични стъпки, за да се подготвят“ за потенциален сценарий за Брекзит без споразумение между двете страни. Органът допълва, че някои финансови институции „изглежда отлагат задействането на необходимите действия“ и са подготвили „неадекватни“ планове при непредвидими случаи. Изтича времето за изискваните действия. Финансовите институции не трябва да разчитат на решения на публичния сектор, подчертава Европейският банков орган и призовава банките да не поставят под риск финансовата стабилност в опит да намалят разходите.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *