In Volvo veritas

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Новото Волво обявява война на заспалите зад волана

С новото Волво S60 шведите искат да се откъснат от традицията на собствения си мит и да спечелят нови клиенти. Те искат да избягат от клишето, да се отдалечат от ръбестата ниша на комбито.

Митичните автомобилни марки се един от феномените на чудноватия свят на автомобилостроенето. Митичните марки стават легенди, които пишат история. Митичната марка поляризира, тя не познава истинска съпротива. Възможно е това де е оптимистичният спомен за изгубената младост или сантиментът и споменът за надеждите.

Митът Волво
Впечатляващо е например как една Алфа Ромео бива разпознавана и от хора, които никога не са давали шанс на малко безумие в живота си. Това е и картината, която се появява в съзнанието ни при споменаването на стоманената шведска марка. Тези ,които навремето са се снабдили с легендарната серия 200, то сигурно и до ден днешен се возят на нея. Това е митът Волво. Но на барплотовете не се подписват договори за покупко-продажби. И ето че Волво иска да избяга от клишето, да се измъкне от интелектуалния имидж, да избяга от ръбестата ниша на комбито.
Последният опит на концерна е новият модел S60, който вече е конкретно обещание. Едно Волво може да бъде и лимузина, едно Волво може да бъде динамично, дизайнът на Волво може да бъде впечатляващ. И ето че възниква въпросът: дали едно Волво все още е Волво. Отговорът може да даде самият автомобил или така да се каже – ин Волво веритас. Добрата новина за всички фенове и други индивидуалисти най-напред: и новото Волво S60 е старият швед от същия сой. За това са се погрижили както елегантната оптика, така и опростеното боравене с инструментите, и не на последно място традиционните за фирмата мерки за активна и пасивна сигурност.
Bildunterschrift: S60 – от 27 000 евро нагоре
Армада от ангели хранители
Да започнем със сигурността – новото Волво е снабдено с цяла армада ангели хранители, които обявяват война на поспаланковците зад волана. Камери разпознават опасностите и пешеходците, бордови компютри изчисляват като световни шампиони, в екстремни ситуации автомобилът спира сам и т.н. и т.н. Малко разочаровение е багажното отделение, което предлага само 380 литра обем при дължина на автомобила от 4.60 м. Но като цяло Волво S60 e eдин успешен скандинавски ход. Дали ще има и хибриден вариант?
Засега до второ нареждане – не. Автоматична система старт-стоп? Ще се появи следващата година при въвеждането на икономичния 1.6 литров дизел. А този, който не иска да чака толкова дълго, може да се спре на четири бензинови агрегата: със 150 до 304 к.с / или два дизела, съответно със 163и 204 к.с. Цените започват от 27.000 евро. Всъщност не е кой знае колко скъпо за модерната интерпретация на темата Волво.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *