Испания включва нелегални имигранти в земеделието

Испания е първата страна в ЕС, коят още направи законови промени, позволяващи на хиляди нелегални имигранти да останат срещу включване в земеделския сектор, където пандемията от коронавируса създаде остра криза в търсенето на близо 300 хил. сезонни работници.Испания включва нелегални имигранти в земеделието.

Испания произвежда най-много портокали в ЕС - Новини от Economic.bg

Освен това на безработни испанци ще бъде позволено да продължат да получават държавни помощи и докато работят на полето.

Безработните чужденци на възраст 18-21 години също ще получат временни работни визи, заяви министерството на земеделието.

Началото на най-активния сезон е през май и Европа внимателно следи подобен подход на най-големия износител на плодове и зеленчуци в съюза, коментира „Ройтерс“.

Испания има нужда от работници за земеделието

Правителственият указ от 8 април ще действа 3 месеца, за да гарантира доставките на храни, както и приходи „за най-нуждаещите се“ в очакване безработицата рязко да се увеличи през това време, информира economynews.bg.

„Това е възможност за много хора, иначе те просто ще бъдат блокирани по домовете си. Полето може да бъде тяхното убежище“, коментира пред Фондация „Ройтерс“ Лоренцо Рамос, генерален секретар на Съюза на дребните фермери. По думите му се търсят хора от страната и чужбина за всичко – бране на ягоди, малини, портогали, грозде за стафиди, домати и т.н.Испания включва нелегални имигранти в земеделието.

Търсят се кандидати за бране на ягоди в Испания - Новини от ...

В Испания до 26 април е в сила извънредно положение и само на тесен кръг работници – включитено земеделските – е позволено да пътуват до работните места.

Каталунската асоциация на производители на плодове Afrucat каза тази седмица, че аграрният сектор в тази провинция ще рухне, ако бързо не намери 40 хиляди работници. Но Саломо Торес, говорител на Unio de Pagesos – най-големият каталунски съюз на земеделците, казва, че заради изискването за поддържане на дистанция между хората ще е сложно наемането и настаняването на чужденци. По думите му много от дребните производители могат да намерят работници сред роднините, съседите или съгражданите си.

Във вторник Международната организация на труда заяви, че пандемията ще остави без работа 195 милиона души по света.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *