Най-богатият човек в Азия планира IPO-та на пет компании

Най-богатият човек в Азия Гаутам Адани планира да продаде акции на най-малко пет компании в периода 2026-2028 г., с което се надява да помогне за съотношението на дълга на конгломерата си и да разшири инвеститорската си база.

„Най-малко пет подразделения ще са готови да излязат на пазара през следващите три до пет години“, съобщи Джугешиндер Сингх, главен финансов директор на Adani Group в интервю за Bloomberg. Той посочи, че Adani New Industries Ltd., Adani Airport Holdings Ltd., Adani Road Transport Ltd., AdaniConnex Pvt Ltd. и подразделенията на групата за метали и минно дело ще станат независими компании.

По думите на Сингх бизнеси като този на летищния оператор са потребителски платформи, които обслужват близо 300 млн. клиенти и трябва да оперират самостоятелно, както и да управляват капиталовите си изисквания за постигането на по-нататъшен растеж.

Той заяви, че бизнесите ще трябва да покажат, че могат да минат успешно основните тестове за независима работа, операции и капиталово управление, преди да стане факт официалното им отделяне.

Милиардерът Адани е изправен пред множество критики заради бързото разрастване на групата си от традиционен оператор на пристанища до мащабен конгломерат с активи, включващи медии, производство на цимент и зелена енергия, които според някои са увеличили дълга и финансовата сложност на операциите на групата. Анализаторската фирма CreditSights предупреди за „завишения“ ливъридж Adani Group миналата година. отговорът на групата бе, че нивата на ливъриджа са „здравословни“.

Бизнесът на Adani Group се движи в синхрон с дневния ред на премиера Нарендра Моди. Досега компанията е обещала повече от 70 млрд. долара, за да помогне на Индия да премине от вносител на изкопаеми горива към генератор на възобновяема енергия.

„Тези отделяния (на компаниите – бел. ред.) ще доведат до огромен паричен поток и ще направят конгломерата платформа с по-голяма международна стойност, показвайки силата на индийската инфраструктура“, коментира Сингх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *