Обединеното кралство ще проучи издаването на собствена цифрова валута на фона на бум на биткойн

  • Министерството на финансите на Обединеното кралство и Банката на Англия стартираха съвместна работна група за проучване на потенциална дигитална валута на централната банка.
  • Това се случва, след като няколко централни банки се надпреварват да измислят свои собствени стратегии за дигитални валути на централната банка или CBDC.
  • Китай се нарежда напред, след като е провел редица тестове с цифровия си юан в големите градове.

ЛОНДОН – Великобритания е последната страна, която се присъедини в глобална надпревара към цифровите валути на централната банка.

„Стартираме нова работна група между Министерството на финансите и Банката на Англия, която да координира проучвателната работа по потенциална дигитална валута на централната банка“, заяви министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак на конференция на финтех индустрията в понеделник.

В отделно изявление Банката на Англия заяви, че такава валута ще бъде ”нова форма на дигитални пари, емитирани от Банката на Англия за използване от домакинствата и бизнеса”, която ще съществува заедно с парите в брой и банкови депозити, вместо да ги замества.

Правителството на Обединеното кралство все още не е решило дали да въведе дигитална версия на британския паунд, но заяви, че ще проучи свързаните с него ”цели, случаи на използване, възможности и рискове”, ще реши дали да продължи. Банката на Англия също ще създаде звено в рамките на институцията, посветено на проучването на дигиталната валута на централната банка.

Това се случва, когато няколко централни банки се надпреварват да измислят свои собствени стратегии за дигитални валути на централната банка или CBDC(Дигитални валути на централните банки). Покачването на биткойна и други криптовалути даде нов тласък на подобни инициативи, както и по-широката тенденция на намаляване на използването на пари в брой .

Биткойнът се повиши до рекордно високо ниво от 64 829 долара миналата седмица преди дългоочаквания дебют от крипто борса Coinbase . Но най-популярната дигитална монета в света рязко потъна през уикенда поради опасения около регулирането.

Междувременно скокът в стойността на вдъхновения от мемe токен dogecoin доведе до опасения за потенциален балон на пазара на криптовалути. От понеделник биткойнът се търгуваше на около 56 740 долара, което е с 3% за последните 24 часа.

Друг фактор, движещ работата на централните банки по CBDC, са частни стабилни проекти, като подкрепяната от Facebook Diem асоциация. Такива валути се опитват да обвържат пазарната си стойност с някаква външна референция, като щатския долар, за да избегнат нестабилни колебания на цените, които са често срещани при повечето криптовалути.

Китай е преди другите големи държави за CBDC. Китайската народна банка провежда редица тестове с цифровата валута в големите градове, а висш служител заяви в неделя, че централната банка може да изпробва цифровия юан с чуждестранни посетители на зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

Източник: CNBC

Превод: Хачик Язъджиян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *