Седем години по-късно доларът може да постигне най-доброто си представяне

Американският долар е на път да постигне най-доброто си представяне от седем години, подкрепен от агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв и опасенията относно перспективите за глобален растеж, пише Reuters.
Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо група от други световни валути, се повиши с повече от 8% през тази година, най-доброто му представяне от 2015 г. (Към 11 ч. българско време той беше на ниво от 103.76 пункта.) 
Фед повиши лихвените проценти с общо 425 базисни пункта от март насам, за да ограничи нарастващата инфлация. Тази политика поддържаше курса на долара на високи нива спрямо другите основни валути през голяма част от отминаващата година.
Заради очакванията, че може да не се наложи централната банка да повиши лихвените проценти до толкова високи нива, каквито се прогнозираха по-рано, накараха зелените пари отстъпиха и индексът на щатския долар падна с над 7% през последното тримесечие на 2022 г. 
„Очаквам „кралят долар“ да загуби своята корона и да направи по-решителен завой към средата на следващата година“, казва Мо Сионг Сим, валутен анализатор към Bank of Singapore, цитиран от Reuters.
На този фон крайно либералната Bank of Japan поддържаше курса на японската йена на много ниски нива – тя загуби над 13% от стойността си, което е най-слабото ѝ представяне от 2013 г.
Централна банка на Япония обаче изненадващо обяви през миналата седмица, че разширява границите на доходността по 10-годишните държавни облигации, което накара редица инвеститори да заложат на предположението, че Bank of Japan може скоро да промени своята противоречива парична политика, предизвиквайки възстановяване на крехката валута.
Представители на Европейската централна банка ЕЦБ и Bank of England сигнализираха, че очакват нови повишения на лихвените проценти през 2023 г. в опит да бъде овладяна инфлацията в страните от еврозоната и във Великобритания въпреки риска това да навреди на икономиките им, отбелязва Reuters. 
Междувременно офшорният юан, който за последно се търгуваше на 6,9701 за долар, се насочи към почти 9% годишен спад, което е най-лошото му годишно представяне, откакто такива данни станаха достъпни за първи път през 2011 г., допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *