Шарл Мишел: ЕС трябва спешно да създаде енергиен съюз

Европейският съюз трябва спешно да се заеме с формирането на енергиен съюз, който ще бъде важен стълб на суверенитета на ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Спешно е необходимо да се създаде енергиен съюз. Това ще бъде важен стълб на суверенитета на ЕС… Както видяхме по време на COVID, особено по отношение на ваксините, никоя държава не може да се справи сама с криза от такъв мащаб“, се казва в изявлението.

Страните трябва да са готови да се изправят пред табуто на националните правомощия и компетенции на ЕС, се казва в изявлението.

„Устойчивият енергиен съюз няма да се появи по магически начин от 27 национални енергийни системи – трябва да ги направим съвместими. Това ще изисква силна и искрена координация между държавите-членки“, каза Мишел.

Той добави, че ЕС ще трябва да създаде регулаторна рамка и пазарни условия за такъв съюз. Общата енергийна стратегия на ЕС трябва да има четири цели, сред които намаляване на потреблението на енергия, гарантиране на сигурността на доставките и намаляване на цените, заяви Мишел.

„Трябва да купуваме и по-умно. Това означава да използваме по-добре колективната си покупателна способност чрез съвместната енергийна платформа на ЕС, която решихме да създадем през март, вместо да се конкурираме между държавите-членки и да повишаваме цените“, добави Мишел.

Както заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в края на миналата седмица, за ЕС е важно да има общи покупки на горива през следващата пролет, когато резервите от газ ще бъдат изчерпани. Тя заяви, че идеята е широко подкрепена от страните от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *