SOFIX е на нивата си от началото на 2017 г.

При нива от 596 пункта, индексът на сините чипове SOFIX е само на 4 пункта от най-ниската си стойност от началото на миналата година. И докато стойността на индекса е почти същата, много неща при него са се променили. Сега ще разгледаме някои от тях.

Резултат с изображение за бфб софикс

По отношение на състава на индекса

Година и осем месеца по-късно, индексът SOFIX е по-различен в сравнение с това което беше, няколко дружество влязоха и съответно излязоха от него. През март на 2017-та година в състава на индекса бяха добавени Холдинг Варна и Трейс Груп Холд, а от него отпаднаха Неохим и М+С Хидравлик.

И докато М+С Хидравлик се връщаше междинно през последните две години, само за да излезе от състава на индекса отново при последната му промяна, Неохим вече така и не намира сила да се върне в състава на SOFIX.

При второто ребалансиране през 2017-та година, в състава на SOFIX влязоха Доверие Обединен Холдинг, Индустиален Холдинг България и Сирма Груп Холд, като от състава на бенчмарка при последната му промяна напусна Доверие.

При първата промяна на SOFIX през тази година в състава му се върнаха Трейс Груп Холд и Холдинг Варна, които остават актуални членове и към днешна дата.

И последната промяна на показателя от септември на тази година, бе свързана с влизането на Елана Агрокредит, като нов компонент на индекса, за пръв път в състава му.

По отношение на печалбите на компонентите му

Една година и осем месеца са доста продължителен период. За него, печалбите на компонентите на индекса (от последния му обновен състав), се повишават, което на практика води до подобрение на финансовите оценки, при които се търгуват компаниите от състава на бенчмарка.

Според последни данни, печалбите на компаниите от индекса, към края на първото полугодие на консолидирана основа се повишават с 9.3%, спрямо същия период на миналата година. Съвсем скоро, в края на ноември, ще видим отново как се променят консолидираните печалби за първите девет месеца на годината. Напълно е реалистично да очакваме ръст в границите на около и над 10%.

Подобрението във финансовите резултати води до известен спад в съотношението цена-печалба, при които се търгува индексът SOFIX. Към момента, то е при 10.44, а съотношението цена-счетоводна стойност е при ниво от 1.

И докато преди година, същите съотношения са били съответно 11.44 и 1, трябва да се има предвид, че от тогава понижението му е в размер на 12%. Тоест налице е съществено подобрение при финансовите коефициенти при показателя в момента, което го прави да изглежда относително по-евтин от гледна точка на печалбите на компонентите му.

Съпоставен със световните индекси

Индексът SOFIX е при нивата си от началото на 2017-та година. Нека да видим обаче, какви са тенденциите при водещите световни борсови индекси, определящи посоката на всички фондови пазари по света.

Ще разгледаме представянето за този период на няколко индекса – широкия щатски индекс S&P 500, представляващ над 50% от световната борсова капитализация, индекса DAX 30, като представител на най-голямата европейска икономика и индекса на съседна Румъния, като непосредствен конкурент и „граничен европейски пазар“, какъвто можем да определим и SOFIX.

За последните две години широкият щатски индекси S&P 500 се е повишил с над 20%, въпреки корекцията си от миналия месец, която отне близо 10% от стойността му.

Немският DAX 30, до голяма степен по подобие на SOFIX, се търгува в момента при почти същите си нива, като тези в началото на 2017-та година.

Може би, на инвеститорите ще им е най-интересно да разберат как се е представял основният индекс на съседна Румъния от началото на 2017-та година насам. За периода, в който индексът SOFIX е регистрирал нулев ръст, индексът ВЕТ се е повишил със 17.9%. За последната една година пък, доходността на румънския индекс е в размер на 21.2%, на фона на спада за родния – с около 12%.

Като отстояние от върха си

Явно индексът на сините чипове SOFIX е във фаза на корекция, като от върха си, през февруари на тази година, показателят е отстъпил с повече от 15%. За сравнение, щатският S&P 500 е на около 7% от върха си, а немският DAX – на около 15 процента, информира infostock.bg.

Най-близо до върха си, сред разглежданите борсови индекси се търгуван румънския индекс – на около 5% под най-високата си стойност за тази година.

И докато инвеститорите могат да си помислят, че повишението на румънския ни конкурент е направило индекса ВЕТ по-скъп, това далеч не е така. Последния се търгува при по-ниско съотношение цена-печалба – в размер на 9.01, при 10.44 за SOFIX. Съотношението цена-счетоводна стойност на ВЕТ, също е доста примамливо – при 1.06.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *