Wall Street започна новата седмица с ръстове в трепетно очакване на решението на Фед

Водещите борсови индекси в САЩ записаха зелено начало на новата седмица, докато инвеститорите са в очакване на решението на Федералния резерв на САЩ и на новите данни за потребителската инфлация в страната.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 1,58% към стойността си, достигайки 34 005,04 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,43% до 3990,56 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с 1,26% до 11 143,74 пункта.

Водещите щатски индекси започнаха новата седмица с повишения. Източник: CNBC

 Водещите щатски индекси започнаха новата седмица с повишения. Източник: CNBC

Във вторник (13 декември) предстои да започне двудневното заседание на Фед, което ще е последното за 2022 г. Очакванията са регулаторът да избере лихвено повишение с 50 базисни пункта (б.п.), след като на последните си четири заседания напредваше с по 75 б.п. Ако очакванията се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон от 4-4,5%, или най-високото ниво от 2007 г. насам.

От ведомството на Джером Пауъл обаче може да сигнализират и за още повишения през 2023 г. Анкета на Bloomberg сред 44 икономисти показа, че след решението си тази седмица Фед може да одобри две лихвени увеличения от по 25 б.п. догодина, когато ще задържи федералната лихва на върха ѝ, прогнозиран да бъде 4,9%.

Проучването на медията показа още, че Фед ще намали лихвите до 4% през юни 2024 г. и до 3,5% до края на годината.

Във вторник се очакват данните за потребителската инфлация в САЩ през ноември. По-рано през деня в понеделник проучване на клона на Фед в Ню Йорк показа, че потребителите са станали по-оптимистично настроени относно ръста на цените, пише CNBC. Проучването на банката за потребителските нагласи показа, че потребителите очакват инфлацията за година занапред да е в размер на 5,2%, което е спад от 0,7 процентни пункта спрямо предишната анкета през октомври.

Европейският сорт петрол Брент поскъпна с 2,79% до 78,22 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 3,38% до 73,42 долара за барел.

Цената на златото намаля с над процент до 1791,7 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,617%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *