„Албена“ АД ще разпредели дивидент

„Албена“ АД ще разпредели от печалбата за 2017 г., в размер на 18 037 355,41 лв., дивидент в размер на 0,70 лв. на акция, а останалата част от печалбата ще се отнесе като неразпределена печалба. Това става ясно от поканата за свиканото на 23 юни общо събрание на акционерите.

Резултат с изображение за албена ад

 

Решението донякъде може да се приеме като изненада за пазара, след като ръководството на компанията даде ясно да се разбере, че акционерите може да забравят за дивидентите в следващите години, тъй като дружеството ще се фокусира върху инвестиции, резултатът от които ще бъде усетен в следващите 5 до 7 години.

Липсата на дивидент за акционерите от печалбата за 2016 г. миналата година стана повод за противоречия и размяна на остри думи между акционери и ръководството на компанията по време на събранието през миналия юни.

„Истинският резултат за акционерите е покачването на цената на акциите от 45 лв. миналата година до 65 лв. към момента, а не се изразява в даването на дивидент“, коментира тогава изпълнителният директор Красимир Станев.

Той обясни, че водещото за ръководството на дружеството е не индивидуалната нужда от дивидент на отделния акционер, а спазването на политика, която като цяло да облагодетелства акционерите.

Изпълнителният директор на дружеството увери, че акционерите трябва да са спокойни, тъй като развитието на компанията в средносрочен и дългосрочен план е в правилна посока. По думите му политиката в следващите години ще включва реализирането на инвестиционни програми без изплащане на дивиденти.

Дивидент бе разпределен през 2016 г. (0,45 лв. на акция), през 2014 г. (0,5 лв.), през 2013 г. (0,75 лв.), през 2012 г. (0,25 лв.), през 2011 г. (0,35 лв.), през 2010 г. (0,5 лв.) и 2007 г. (0,5 лв.).

В същото време дружеството ще спази обещанието си за инвестиции, като вече обяви, че ще вложи 23 млн. лв. през 2018 г.

Инвестициите включват реновация на хотел „Лора“, намиращ се в парковата зона на „Акваклуб Албена“, до 4-звезден комфорт.

Предвижда се реновация и на хотел „Добротица“ и промяна на името на продукта на „Калиакра маре“. Сред планираните инвестиции е и реновацията на 82 помещения в комплекс „Фламинго“ и присъединяването им към 5-звездната част на хотела, информира investor.bg.

Ще бъдат обновени и хотелските стаи и лоби пространства в хотелите „Лагуна Гардън“ и „Лагуна Бийч“. През тази година предстои да бъде разширен и „Аквапарк Аквамания“, който е част от Топ 20 на водните паркове в Европа, с което капацитетът на аквапарка ще достигне 4 хил. гости на час.

Очакванията за 2018 г. са във ваканционно селище „Албена“ АД да бъде отчетен ръст на нощувките с 6% на годишна база, както и увеличение на средния приход от основни услуги на една нощувка.

От началото на годината акциите на „Албена“ АД поевтиняват с 9,44%, а през последната една година спадът е с 11,54% при пазарна капитализация от 245,705 млн. лв.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *