Алексей Петров призова за национализация на банки

„Този дял трябва да е пропорционален на депозирания държавен капитал в трезорите. Така банките няма да печелят на гърба на държавните предприятия, парите ще се използват за нисколихвени кредити, а банките няма да бъдат декапитализирани и да фалират“, обясни Петров, цитиран от LiveNews.
Предложение за национализация на тези банки направи в края на миналата седмица лидерът на партия „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев.
Петров разказа пред програмния директор на медията Сашо Диков, че „няколко частни банки в момента държат около 800 млн. лева на държавни предприятия на депозитна лихва от 1%, и ги дават на кретити с 10-12% лихва“. Около 500 млн. били депозираните държавни пари в Корпоративна търговска банка, което значело, че акционерите й реализирали 50 млн. лв. печалба на гърба на държавните предприятия. Част от тези пари отивали за финансиране на група медии – чрез реклама или нисколихвено кредитиране.
Петров припомни изпратеното през декември 2009 г. от него и двама негови колеги писмо до хинансовия министър Дянков, в което се предлагат модел, според който „парите на държавните предприятия в частни банки да бъдат изтеглени в Българска банка за развитие (тогава Насърчителна банка – б.р.) и да бъдат предлагани за кредитиране на бизнеса на по-ниски лихви.
„Това предизвика негодувание в някои банкови и финансови структури и след няколко месеца бях арестуван. Предложението бе най-сериозната причина да бъда арестуван“, заяви Петров. Новото си предложение за получаването на държавен дял в частните банки, обслужващи държавни предприятия той изказал лично пред Дянков. Разговорът за това предстои, увери бившият съветник в ДАНС.
Смятам, че с г-н Дянков говорим на един език, въпросът е дали той е разбираем и за други хора, каза преди дни Петров след срещата си с вицепремиера, на която бе обсъден подготвяния от правителството пакт за финансова стабилност. Двамата се видяха и на скорошното заседание на тристрания съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *