Американският президент Барак Обама ще предложи най-радикалната промяна на системата за финансова регулация в САЩ от 30-те години на миналия век

Американският президент Барак Обама ще предложи най-радикалната промяна на системата за финансова регулация в САЩ от 30-те години на миналия век досега. Реорганизацията ще засегне всички представители на финансовия сектор, започвайки от ипотечните и инвестиционните банки и стигайки до пазарите на екзотични финансови инструменти, пише Wall Street Journal.
Планът, който е известен сред администрацията като „Белия доклад“, ще наблегне на реконструкцията на функциите на Федералния резерв. Предвижда се той отново да се превърне във върховен регулатор на всички финансови компании. В момента в САЩ не съществува федерален регулаторен орган, който да наблюдава финансовите институции, продукти и практики, които биха могли да застрашат икономиката.
Правителството може да получи правото да преструктурира и управлява временно систематично важните за икономиката компании. Това ще наподобява начина, по който Федералната корпорация по депозитно застраховане процедира със закъсалите банки.
Правителството също така може да основе нов регулаторен орган, който да следи всички финансови продукти, предназначени за потребители. Промените ще бъдат изложени през Конгреса в сряда тази седмица. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще говори пред Сената и Конгреса в четвъртък, и вероятно ще трябва да отговаря на критиките и упреците на народните представители.
Свръхзадлъжнялостта на финансовите компании рано или късно ги превръща в заплаха за цялата икономика. Ето защо банките ще трябва да отговарят на по-стриктни изисквания за капитал, ликвидност и задлъжнялост. Крайната цел е те да не бъдат толкова склонни да поемат големи големи рискове, които имат потенциала да дестабилизират цялата икономика.
Хедж фондовете ще трябва да се регистрират официално в Американската комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC). Когато те са големи и сложни като структура, ще трябва да се съобразяват с изискванията на федералния регулаторен орган.
Целта на властите е да запълнят празнините във финансовата регулация, които предизвикаха ипотечната криза през 2007 г. Ето защо е възможно да се създаде и регулаторен орган и за застрахователните компании.
Федералният резерв може да получи правото да определя капиталовите изисквания и ликвидността на най-големите финансови компании в САЩ. Той ще може да преглежда финансовите отчети на редица финансови компании в ролята си на регулатор на системния риск във финансовата система.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *