Американски конгресмени обвиниха Пакистан в двойна игра заради Осама бен Ладен

Сенатор Сюзан Колинс от комисията за вътрешна сигурност заяви, че Исламабад води „двойна игра“ и всяка бъдеща финансова помощ от Вашингтон трябва да бъде предоставена срещу повече ангажименти от пакистанска страна.
Президентският съветник по въпросите на контратероризма – Джон Бренън, заяви на брифинг в Белия дом, че американската страна води преговори с Пакистан за разясняване на случая:
„Невъзможно е да се твърди, че Бен Ладен не е имал поддържаща мрежа в страната, където е пребивавал продължително време. Няма да спекулирам с какъв тип подкрепа се е ползвал той в Пакистан. Намираме се в тесни контакти с пакистанските власти. Стремим се да проследим всички възможни улики.“
Пакистанският посланик в Съединените щати, Хусаин Хакани, обеща пълно сътрудничество на своето правителство в разследването на организацията, поддържала Бен Ладен в Пакистан:
„Очевидно Бен Ладен е имал поддържаща организация. Въпросът е дали тази организация е в правителството или в обществото на Пакистан. Всички знаем, че в Пакистан има хора, които споделят вярата на екстремистите. Тяхна жертва бе и Беназир Бхуто Ще проведем пълно разследване, за да разберем защото нашето разузнаване не бе способно да проследи Бен Ладен по-рано“ – обеща пакистанският дипломат в интервю за Си Ен Ен.
Миналата година Съединените щати отпуснаха на Пакистан 7,5 милиарда долара. Администрацията на Обама иска да предостави още 2 милиарда за подсилване на пакистанската армия, която се бори с талибаните.
Американският президент Барак Обама ще посети в четвъртък Кота Нула в Ню Йорк – мястото на Световния търговски център, унищожен при атентатите на 11 септември 2001 г. Така той ще отбележи победата на страната си над терорист номер едно – Осама бин Ладен.
Онлайн допитване на агенция „Ройтерс“ показва, че 25 % от американците се чувстват по-сигурни след смъртта на лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда“, а 59 процента – не.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *